Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ...

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ανάμεσα στην χορεία των Αγίων που μαρτύρησαν σε νεαρή ηλικία συγκαταλέγεται και ο Άγιος Φανούριος. O Άγιος Φανούριος μας φανερώνει την καινούρια ζωή! Και το κάνει με δύο τρόπους: την θυσία του και την ζωή του. Έζησε στα Ρω­μαϊκά χρόνια και ήρθε σε σύγκρουση με τον κόσμο της ειδωλολατρίας. Υπέστη 12 μαρτύ­ρια και δεν λύγισε, γεγονός που πιστοποιεί και στον πιο δύσπιστο την αληθινότητα της Πίστης και ότι το θάρρος και την αντοχή την χορηγεί το Πανάγιο Πνεύμα. Στην απιστία και αδικία της εποχής μας, ο Άγιος Φανούριος μας διδάσκει με την θυσία του ότι και εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο έντεχνα στημένες παγίδες του υλισμού και αθεϊσμού.
«Μνήμη Ἁγίου, μίμησις Ἁγίου». Κάθε Άγιος τιμάται καθημερινά για να θυμίζει στον καθένα μας, ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στην μνήμη του αλλά και στην μίμησή του. Ο Άγιος Φανούριος φανερώνει τον ασφαλή δρόμο, τον αληθινό τρόπο ζωής, αυτόν στον οποίο υπάρχει Θεός, αυτόν στον οποίο καλλιεργούνται οι αρετές, αυτόν στον οποίο ο άλλος είναι κατ΄ εικόνα Θεού. Ακόμα, ο Άγιος, μας διδάσκει, πως το στεφάνι της ενάρετης ζωής δεν κερδίζεται εύκολα, αλλά μόνον με συνεχείς δοκιμασίες, με θάρρος, υπομονή και αντοχή.

Θ.Χ.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΥΓΥΖΟΙ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ & ΝΑΤΑΛΙΑ

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

«Οὐ καλὸν εἶναι τὸν ἄνθρωπον μόνον· ποιήσωμεν αὐτῷ βοηθὸν κατ᾿ αὐτόν». Δηλαδή, δεν είναι καλό πράγμα να είναι μόνος του ο άνδρας επάνω στην γη, ας του κάμωμε βοηθό, που είναι σαν κι αυτόν. Είναι τα λόγια του Θεού, που τα είπε όταν έπλαττε τον άνθρωπο, πρώτα τον άνδρα και έπειτα για σύντροφο την γυναίκα. Ούτε δούλη, μα ούτε και τύραννος του ανδρός η γυναίκα. Είναι σύντροφος και βοηθός του. Μαζί στις χαρές και μαζί στις λύπες οι χριστιανοί σύζυγοι, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, περνούν τον δρόμο της ζωής των. Μαζί ακόμη, ενωμένοι και αχώριστοι, και στο μαρτύριο, όπως οι Άγιοι σύζυγοι και μάρτυρες Αδριανός και Ναταλία, των οποίων η Εκκλησία σήμερα εορτάζει την μνήμη. Και όμως έφτασαν πολλοί σύζυγοι, που λέγονται χριστιανοί, όχι να μα μην είναι πρόθυμοι βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στην ζωή τους, μα να γκρεμίζουν το το σπίτι τους και να χωρίζουν «δι΄ ασυμφωνίαν χαρακτήρων»*.
Όλα τα έγγαμα ζευγάρια, κάθε συζυγία, κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, σηκώνει το δικό της σταυρό. Οι Άγιοι ομόζυγοι, οι άνθρωποι του Θεού δηλαδή που αγίασαν μέσω της συζυγίας, είναι το αποκούμπι κάθε ζευγαριού, η ελπίδα τους, το πρότυπό τους, οι πρεσβευτές τους. Πως να μην θαυμάσει κανείς την μεγάλη προθυμία ενός νέου 28 ετών, του Αδριανού, να μαρτυρήσει και αυτούς μαζί με άλλους 23 χριστιανούς για την αληθινή πίστη; Πως να μην εκπλαγεί κανείς όταν βλέπει μία νέα κοπέλα, την σύζυγο του Αδριανού, την Ναταλία, να μακαρίζει τον συζυγό της για την προθυμία του, να τον προτρέπει να μείνει ασάλευτος στα βάσανα και να παρακαλεί τους αγίους υποψηφίους μάρτυρες που ήσαν μαζί του, να προσεύχονται γι᾽ αυτόν; Ποιο λόγο μπορεί να αρθρώσει κανείς όταν η γυναίκα βλέπει το άλλο της μισό να το βασανίζουν, να το χτυπούν ώστε να φανούν και τα εντός αυτού υπογάστριά του, να το ακρωτηριάζουν στα χέρια και στα πόδια και αυτή να παίρνει κάθε μέλος του σώματός του αλλά και να παρακαλεί τον δήμιο να καταφέρνει τα κτυπήματα με δύναμη;! Είναι η σύζυγος που «οὐχ ὡς γὰρ Εὔα τῷ, Ἀδὰμ ἤνεγκε φθοράν, ἀλλὰ ζωὴν ἄληκτον τῷ συζύγῳ προεξένησε», που «Ἀδριανὸν πρὸς Παράδεισον, πανσόφως εἰσήγαγεν». Ο Άγιος Αδριανός υπέμεινε με σταθερότητα και δεν πρόδωσε λόγω δειλίας την άθλησή του για τον Χριστό. Αφού ετελειώθησαν οι μάρτυρες και τα σώματά τους επρόκειτο να ριχτούν στη φωτιά, η Ναταλία κρατώντας στην αγκαλιά της το χέρι του αγίου Αδριανού, ακολουθούσε τα λείψανα. Καθώς έσταζαν τα αίματα των λειψάνων επάνω της, άλειφε με αυτά τον εαυτό της. Η φωτιά που ανάφθηκε, έσβησε αμέσως από ραγδαία βροχή που άρχισε να πέφτει, και κάποιος πιστός ονόματι Ευσέβιος, μάζεψε γρήγορα τα λείψανα, τα οποία έβαλε σ᾽ ένα πλοιάριο και τα κατέθεσε στην Αργυρούπολη, κοντά στο Βυζάντιο. Εκεί έφτασε ύστερα και η Ναταλία, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή, και κατατέθηκε και το δικό της λείψανο πλησίον των μαρτυρικών λειψάνων.
Μήνυμα: η αγάπη, η πίστη στον Θεό. Στο πρόσωπο των Αγίων ομοζύγων μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας εκπληρώνεται ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου: η ένωσή του με τον Θεό. Εκπληρώνεται ο σκοπός του γάμου: Η κοινωνία αγάπης, η κοινωνία προσώπων, η ένωση των δύο με τον Θεό. «Ὢ ζεῦγος ἄμωμον, καὶ ἐκλεκτὸν τῷ Κυρίῳ! ὢ πεποθημένη δυάς, καὶ πεφιλημένη Χριστῷ, ὢ συζυγία ἀρίστη καὶ μακαρία»! Ο έγγαμος εισέρχεται στον γάμο, για να γίνει ο γάμος εφαλτήριο πνευματικού του ανόδου.
Όταν υπάρχουν γυναίκες όπως η Αγία Ναταλία,  τι χρειάζονται αγώνες δήθεν για ισότητα των δύο φύλων; Τι χρειάζονται κούφιες ομιλίες και πομπώδη λόγια; Τι χρειάζεται ο φεμινιστικός δήθεν αγώνας; «Γυναῖκα ἀνδρείαν τίς εὑρήσει; τιμιωτέρα δέ ἐστι λίθων πολυτελῶν ἡ τοιαύτη». Μία γυναίκα, ξεπερνώντας τη φυσική τάξη των πραγμάτων, δηλαδή να κρατήσει στην ζωή τον άντρα της και να μη μείνει χήρα σε πολύ νεαρή ηλικία μάλιστα, εξυψώνεται στο επίπεδο, με την χάρη του Θεού, της αληθινής χριστιανής γυναίκας, δηλαδή στο επίπεδο του αληθινού χριστιανού, και θέτει προτεραιότητα την Βασιλεία του Θεού, όπως ο Κύριος το έχει ζητήσει: «ζητεῖτε δέ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ». Και τι κάνει; Προτρέπει τον σύζυγό της να μείνει σταθερός στην αγάπη του Χριστού, έστω και με θυσία της ζωής του.
Στον βίο μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σκληρή καθημερινότητα. Όταν είσαι σύζυγος και βλέπεις αυτούς τους Αγίους, καταλαβαίνεις πόσο ασήμαντο είναι να γκρινιάζεις και να προκαλείς δυσαρέσκεια στον/στην σύζυγό σου και την οικογένειά σου και γεννά μέσα σου ο πόθος να ανεβείς σκαλοπάτια για να τους μοιάσεις, να θέσεις τον στόχο τους: την αγαπητική κοινωνία, δικό σου στόχο, να φτάσεις στην δική τους πνευματική κατάσταση. Ας παρακαλέσουμε «ὦ ξυνωρὶς ἁγία, ὑπὲρ ἡμῶν τῷ Θεῷ ἱκετεύσατε, τῶν ἐκ πόθου τελούντων τὴν μνήμην ὑμῶν, πειρασμῶν ῥυσθῆναι καὶ πάσης θλίψεως» για να γίνει και πάλι η συζυγία κόσμημα και κάθε οικογένεια κύτταρο ζωής.

* Πηγή: «Μικρός Συναξαριστής», μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κυρού Διονυσίου Ψαριανού, 1980.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ...

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

«Ἀνέτειλε τὸ ἔαρ» των χρόνων της τουρκικής σκλαβιάς (1714-1779). Αυτός ο οποίος πραγματικά διαφώτισε με τον λόγο και την ίδια του την ζωή τους υπόδουλους Ορθοδόξους Έλληνες. Αυτός που δίδαξε και μετέδωσε Παιδεία, που αγωνίστηκε για ένα ελληνορθόδοξο σχολείο, που σφράγισε και πότισε με το αίμα του το δένδρο της Εκκλησίας.
«Έβλεπε το σχολείο ως ναό της αληθινής γνώσης και θεοκεντρικής παιδείας. Ο διαφωτισμός του Πατροκοσμά ήταν Ορθοδοξοκεντρικός. Το παιδευτικό του πρότυπο ήταν ο Θεάνθρωπος, όχι ο κατά κόσμον σοφός, αλλ' ο θεούμενος. Πλήρης η ταύτιση του με τους συγχρόνους του Κολυβάδες. Ως φωτιστής του Γένους δεν μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στους δυτικόφρονες, αλλά δίπλα στον Βούλγαρι και τον Νικόδημο τον Αγιορείτη. Ο ζήλος του για την παιδεία των ομοεθνών του φαίνεται από τα ίδια τα έργα του. Στον αδελφό του Χρύσανθο έγραφε (1779) ότι ίδρυσε 10 Ελληνικά σχολεία και 200 για τα κοινά γράμματα (δημοτικά), στις 30 επαρχίες, που είχε επισκεφθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός.
Αξίζει να μελετήσουμε προς ωφέλειαν κάποιες από τις Διδαχές του προς τον υπόδουλο λαό. Χαρακτηριστικό είναι το ύφος και η απλή γλώσσα του:

Ο Τριαδικός Θεός
«Ὁ πανάγαθος, ἀδελφοί μου, καὶ πολυέλεος Θεὸς εἶνε ἕνας, καὶ ὅποιος λέγει ὅτι εἶνε πολλοὶ θεοί, εἶνε διάβολος. Εἶνε δὲ καὶ Τριάς, Πατήρ, Υἱὸς καὶ Ἅγιον Πνεῦμα· μία φύσις, μία δόξα, μία βασιλεία, ἕνας Θεός. Εἶνε δὲ ἀκατάληπτος, Κύριος ἀνερμήνευτος, παντοδύναμος, ὅλος φῶς, ὅλος χαρά, ὅλος εὐσπλαγχνία, ὅλος ἀγάπη. Δὲν ἔχομεν κανένα παράδειγμα νὰ παρομοιάσωμεν τὴν Ἁγία Τριάδα, ἐπειδὴ καὶ δὲν εὑρίσκεται ἄλλο εἰς τὸν κόσμον. Μὰ διὰ νὰ λάβη παραμικρὴν βοήθειαν ὁ νοῦς μας, φέρνουν μερικὰ παραδείγματα οἱ θεολόγοι τῆς Ἐκκλησίας. Σιμὰ εἰς τὰ ἄλλα μᾶς φέρνουν καὶ τὸν ἥλιον. Ὁ ἥλιος ἠξεύρομεν ὅλοι πὼς εἶνε ἕνας, ἕνας εἶνε καὶ ὁ Θεός· καὶ καθὼς ὁ ἥλιος φωτίζει τοῦτον τὸν κόσμον τὸν αἰσθητόν, οὕτω καὶ ἡ Ἁγία Τριάς, ὁ Θεός, φωτίζει τὸν νοητόν. Εἴπομεν, ἀδελφοί μου, πῶς ὁ ἥλιος εἶνε ἕνας, μὰ εἶνε καὶ τρία μαζί· ἔχει ἀκτίνας, ὁποὺ ἔρχονται εἰς τὰ ὄμματά μας ὡσὰν γραμμαί, ὡσὰν κλωσταί· ἔχει καὶ φῶς, ὅπου ἐξαπλώνεται εἰς ὅλον τὸν κόσμον. Μὲ τὸν ἥλιον ὁμοιάζομεν τὸν ἄναρχον Πατέρα, μὲ τὰς ἀκτίνας τὸν συνάναρχον Υἱόν, καὶ μὲ τὸ φῶς τὸ ὁμοούσιον Πνεῦμα. Εἶνε καὶ ἄλλος τρόπος νὰ καταλάβετε τὴν Παναγίαν Τριάδα. Πῶς; Νὰ ἐξομολογηθῆτε καθαρά, νὰ μεταλάβετε τὰ Ἄχραντα Μυστήρια μὲ φόβον καὶ μὲ εὐλάβειαν, καὶ τότε θὰ σᾶς φωτίση ἡ χάρις τοῦ Παναγίου Πνεύματος νὰ καταλάβετε καλύτερα. Αὐτὴν τὴν Παναγίαν Τριάδα ἡμεῖς οἱ εὐσεβεῖς καὶ ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ δοξάζομεν καὶ προσκυνοῦμεν».

Η Οικογένεια της Υπεραγίας Θεοτόκου:
«Τὸν παλαιὸν καιρὸν ἦτο ἕνας ἄνθρωπος ὀνομαζόμενος Ἰωακείμ, εἶχε δὲ καὶ μίαν γυναίκα ὀνομαζομένην Ἄνναν. Καλὸς καὶ ὁ ἄνδρας καλὴ καὶ ἡ γυναίκα, καὶ ἀπὸ γένος βασιλικὸν καὶ οἱ δυό, ἀλλὰ ἡ γυναίκα ἦτο καλυτέρα. Πολλὲς γυναῖκες εὑρίσκονται εἰς τὸν κόσμον ὁποὺ εἶνε καλύτερες ἀπὸ τοὺς ἄνδρας. Τί σὲ ὠφελεῖ νὰ καυχᾶσαι πὼς εἶσαι ἄνδρας, καὶ εἶσαι χειρότερος ἀπὸ τὴν γυναίκα καὶ πηγαίνεις εἰς τὴν κόλασιν καὶ καίεσαι πάντοτε, καὶ ἡ γυναίκα σου πηγαίνη εἰς τὸν παράδεισον νὰ χαίρεται πάντοτε; Ἦσαν δέ, ἀδελφοί μου, ὁ Ἰωακεὶμ καὶ ἡ Ἄννα ἄνθρωποι εὐλαβεῖς, σώφρονες, ἐνάρετοι, ταπεινοί. Εἶχαν τὸν οἶκον των ξενοδοχεῖον, ἀλλὰ παιδιὰ δὲν ἔκαμνον. Γνωρίζοντες πὼς ὁ πανάγαθος Θεὸς δίδει ὅλα τὰ ἀγαθά, τὸν παρεκάλουν νὰ τοὺς δώση ἕνα τέκνον, ἀρσενικὸν ἢ θηλυκόν, καὶ νὰ τὸ ἀφιερώσουν εἰς τὸν Ναόν. Βλέπων ὁ πανάγαθος τὴν καλήν των γνώμην καὶ τῶν δυό, εὐθὺς ἐγγαστρώθη ἡ γυναίκα τοῦ Ἰωακεὶμ καὶ ἐγέννησε τὴν Δέσποιναν Θεοτόκον, τὴν Βασίλισσαν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, καὶ τὴν ὠνόμασε Μαρίαν, καὶ θέλει εἰπῆ Κυρία -Βασίλισσα. Ἀκούετε ἀδελφοί μου, πῶς ὁ Ἰωακεὶμ καὶ ἡ Ἄννα εἶχον τὴν ἐλπίδα των εἰς τὸν Θεὸν καὶ τοὺς ἔδωκεν τὴν χάριν ὁποὺ τοῦ ἐζήτησαν. Οἱ μάρτυρες ἠγόρασαν τὸν παράδεισον μὲ τὸ αἷμα των, οἱ ἀσκηταὶ μὲ τὴν ἀσκητικήν των ζωήν, καὶ ἡμεῖς, ἀδελφοί, ὁποὺ κάμνομεν τὰ παιδιά, μὲ τί θὰ ἀγοράσωμεν τὸν παράδεισον; Μὲ τὴν φιλοξενίαν· νὰ φιλεύωμεν τοὺς πτωχούς, τοὺς τυφλοὺς καὶ χωλοὺς ἀδελφούς μας, ὡσὰν τὸν Ἰωακείμ, καὶ ὄχι τοὺς πλουσίους, διότι ἔχουν ἐκεῖνοι ἐδῶ, καὶ μᾶς ἐξαγοράζουν εἰς ταύτην τὴν ζωὴν τὴν ματαίαν· μὰ οἱ πτωχοὶ δὲν ἔχουν νὰ μᾶς ἐξαγοράσουν ἐδῶ, καὶ μᾶς τὸ δίδει ὁ πανάγαθος Θεὸς εἰς τὸν παράδεισον ἑκατονταπλασίως. Σεῖς, ἀδελφοί μου, ὁποὺ δὲν κάμνετε παιδιά, νὰ ἔχετε τὴν ἐλπίδα σας εἰς τὸν Θεόν, ὡσὰν ὁ Ἰωακεὶμ καὶ ἡ Ἄννα, ὄχι νὰ κάμνετε γοητείας καὶ μαγικὰ καὶ ἄλλα διαβολικά, νὰ βλέπετε τὴν τύχην σας, τὴν μοίραν σας μὲ μαγείας. Ἐγὼ νομίζω πὼς βγαίνουν μερικὰ τέκνα τοῦ διαβόλου καὶ περιπατοῦν εἰς τὸν κόσμον καὶ λέγουν: Δῶσε μου ἕνα γρόσι, καὶ ἐγὼ νὰ σοῦ δώσω φυλακτὸν νὰ κάμης παιδίον ἀρσενικόν. Ἐν τούτοις νὰ μὴ τοὺς πιστεύετε, διότι πράττουν ἔργα διαβολικὰ καὶ βλάπτουν τοὺς ἀνθρώπους».

Παρθενία και Γάμος τιμώνται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου
«Εἰς τοὺς δώδεκα χρόνους ἐφώτισεν ὁ Θεὸς τὸν πατέρα καὶ τὴν μητέρα τῆς Θεοτόκου καὶ τὴν ἀρραβώνιασαν διὰ πολλὰς οἰκονομίας. Ἔστειλε κατόπιν ὁ πανάγαθος Θεὸς τὸν ἄγγελον καὶ λέγει τῆς Θεοτόκου: Μαρία, ἐσὺ πρέπει νὰ χαίρεσαι περισσότερον ἀπὸ ὅλον τὸν κόσμον· ἐσὺ μέλλει νὰ γεννήσῃς τὸν Υἱὸν καὶ Λόγον τοῦ Θεοῦ, τὸν Ἰησοῦν Χριστὸν ἐκ Πνεύματος Ἁγίου, χωρίας ἄνδρα, παρθένος, καὶ πάλιν παρθένος νὰ μείνης, διὰ νὰ σώσῃ τὸν Ἀδὰμ καὶ τὴν Εὔαν καὶ ὅλον τὸ ἀνθρώπινον γένος. Ἀποκρίνεται ἡ Κυρία Θεοτόκος καὶ λέγει: Κύριέ μου, ἀπορῶ καὶ σὲ δοξάζω, σὲ προσκυνῶ, σὲ λατρεύω, ὁποὺ κατεδέχθης νὰ γεννηθῆς ἀπὸ ἐμένα τὴν δούλην σου. Ἑτοίμη εἶμαι λοιπὸν καὶ ἂς γίνῃ τὸ θέλημά σου. Καὶ εὐθὺς ἔμεινεν ἔγκυος ἡ Θεοτόκος καὶ ἐγέννησε τὸν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν μας, τὸν Υἱὸν καὶ Λόγον τοῦ Θεοῦ, χωρὶς ἄνδρα, παρθένος, καὶ πάλιν παρθένος ἔμεινεν. Ἐγεννήθη ὁ Κύριος μας ἀπὸ γυναίκα, διὰ νὰ εὐλογήση τὴν γυναίκα· διότι ἡ γυναίκα ἔλαβεν τὴν κατάραν πρώτη καὶ μᾶς ἐδίωξεν ἀπὸ τὸν παράδεισον, ἡ γυναίκα πάλιν ἔπρεπε νὰ λάβη τὴν εὐλογίαν νὰ μᾶς βάλη πάλιν εἰς τὸν παράδεισον. Ἐγεννήθη ὁ Κύριος μας ἀπὸ παρθένον, διὰ νὰ προτιμήσῃ τὴν παρθενίαν. Ἐσύ, ἀδελφέ μου, ὁποὺ θέλεις νὰ φυλάξῃς παρθενίαν, νὰ μισήσῃς τὸν κόσμον· τότε εἶσαι καλὸς νὰ γίνης τρισμακάριος καὶ τότε φυλάγεις παρθενίαν, τότε γίνεσαι ὡσὰν ἄγγελος. Ἐγεννήθη ὁ Κύριος ἀπὸ ἀρραβωνιασμένην, διὰ νὰ εὐλογήση τὸν γάμον».

Ο ευλογημένος Γάμος
Οι Άγιοι Αδριανός & Ναταλία
«Νὰ χαιρώμεθα, ἀδελφοί μου, καὶ νὰ εὐφραινώμεθα ὁποὺ μᾶς ἔδωκεν ὁ Κύριός μας εὐλογημένον γάμον. Καὶ παρήγγειλεν ὁ Κύριος νὰ παίρνη ὁ ἄνδρας μίαν γυναίκα· ὁμοίως καὶ ἡ γυναίκα ἕνα ἄνδρα. Καὶ ἀφοῦ ἀρραβωνιασθοῦν, νὰ ἐξομολογηθοῦν τὸ ἀνδρόγυνον μὲ πίστιν καθαράν, μὲ φόβον καὶ τρόμον καὶ μὲ εὐλάβειαν, καὶ νὰ μεταλαμβάνουν τὰ Ἄχραντα Μυστήρια μὲ φόβον καὶ τρόμον καὶ εὐλάβειαν. Καὶ ἀφοῦ μεταλάβουν, νὰ στεφανώνωνται μέσα εἰς τὴν ἐκκλησίαν καὶ ὕστερα ἀπὸ τρεῖς ἡμέρας νὰ σμίγουνε. Καὶ ἂν θέλετε, ἀδελφοί μου, νὰ κάμνετε χαράς, νὰ παίρνετε ψαλτάδες νὰ ψάλλουν ὅλην τὴν ἡμέραν, νὰ δοξάζουν τὸν Κύριόν μας. Τότε, ἀδελφοί μου, λέγεται εὐλογημένος ὁ γάμος· τότε, ἀδελφοί μου, χιλιάδες, μυριάδες ἀμποδέματα καὶ μαγικὰ νὰ σᾶς κάμουν, δὲν σᾶς κολλᾶ τίποτε· τότε, ἀδελφοί μου, ἐκεῖνο τὸ ἀνδρόγυνον κάμνει παιδιὰ εὐλογημένα, τὸ εὐλογεῖ ὁ Θεὸς καὶ τὸ ἀφήνει ἐδῶ εἰς ταύτην τὴν ματαίαν ζωὴν καὶ περνᾶ καλὰ καὶ εἰρηνικὰ καὶ πηγαίνει καὶ εἰς τὸν παράδεισον. Εἰ δὲ καὶ παίρνετε οἱ ἄνδρες δυὸ ἢ τρεῖς γυναίκας, ὁμοίως καὶ αἱ γυναῖκες ἀπὸ δυὸ ἢ τρεῖς ἄνδρας, δὲν εἶνε εὐλογημένος ὁ γάμος, ἀλλὰ λέγεται ἐκεῖνος ὁ γάμος πορνεία καὶ μοιχεία. Ἕναν ἄνδρα ἔκαμεν ὁ πανάγαθος Θεὸς καὶ μίαν γυναίκα νὰ παίρνωνται νὰ κάμνωσι παιδιά».

Γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος
«Ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς καὶ Θεός, ἀδελφοί μου, ὁ γλυκύτατος αὐθέντης καὶ Δεσπότης, ὁ ποιητὴς τῶν Ἀγγέλων καὶ πάσης νοητῆς καὶ αἰσθητῆς κτίσεως, παρακινούμενος ὁ Κύριος ἀπὸ τὴν πολλήν του ἀγαθότητα ὁποὺ ἔχει εἰς τὸ γένος μας, σιμὰ εἰς ἄπειρα χαρίσματα ὁποὺ μᾶς ἐχάρισε καὶ μᾶς χαρίζει καθ᾿ ἑκάστην ἡμέραν καὶ ὥραν καὶ στιγμήν, ἐκαταδέχθη καὶ ἔγινε καὶ τέλειος ἄνθρωπος ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ ἀπὸ τὰ καθαρώτατα αἵματα τῆς Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας, διὰ νὰ μᾶς κάμη νὰ ἔβγωμεν ἀπὸ τὰς χεῖρας τοῦ διαβόλου, καὶ νὰ μᾶς κάμῃ υἱοὺς καὶ κληρονόμους τῆς βασιλείας του, νὰ χαίρωμεν πάντοτε εἰς τὸν παράδεισον μαζὶ μὲ τοὺς Ἀγγέλους καὶ νὰ μὴ καιώμεθα εἰς τὴν κόλασιν μὲ τοὺς ἀσεβεῖς καὶ τοὺς διαβόλους».

Ψυχὴ καὶ Χριστός
«Τοῦτο σᾶς λέγω καὶ σᾶς παραγγέλω· κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατεβῆ κάτω, κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνεβῆ ἐπάνω, κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση, σήμερον, αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμί σας ἂς τὸ καύσουν, ἂς τὸ τηγανίσουν· τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν· μὴ σᾶς μέλλει· δώσατέ τα· δὲν εἶνε ἰδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζονται. Αὐτὰ τὰ δυὸ ὅλος ὁ κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἐκτὸς καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δυὸ νὰ τὰ φυλάγετε, νὰ μὴ τὰ χάσετε. Τώρα, ἀδελφοί μου, τί σημεῖον καρτεροῦμεν; Δὲν καρτεροῦμεν ἄλλο παρὰ πότε νὰ λάμψῃ ὁ πανάγιος Σταυρὸς εἰς τὸν οὐρανὸν περισσότερον ἀπὸ τὸν ἥλιον, καὶ νὰ λάμψῃ ὁ γλυκύτατός μας Ἰησοῦς Χριστὸς καὶ Θεὸς ἑπτὰ φορὰς περισσότερον ἀπὸ τὸν ἥλιον, μὲ χίλιες χιλιάδες καὶ μύριες μυριάδες Ἀγγέλους, μὲ δόξαν θεϊκήν.

Ἡ Μέλλουσα Κρίση
«Καὶ ἔχει ν᾿ ἀναστήση ὁ Κύριος ὅλον τὸν κόσμον. Καὶ οἱ καλοὶ θὰ εἶνε ὡς Ἄγγελοι, καὶ οἱ κακοὶ ὡσὰν δαίμονες, πρῶτον τὰ τέκνα τοῦ διαβόλου οἱ Ἑβραῖοι, οἱ ὁποῖοι ὄχι μόνον δὲν ἐπίστευσαν εἰς τὸν Χριστόν μας, ἀλλὰ καὶ τὸν ἐσταύρωσαν. Τότε θὰ ἴδουν ἐκείνην τὴν δόξαν τοῦ Χριστοῦ μας νὰ πιστεύσουν καὶ νὰ τὸν προσκυνήσουν, ἀμὴ ἐκείνη ἡ πίστις δὲν τοὺς ὠφελεῖ τότε. Τώρα χρειάζεται ἡ πίστις. Διὰ τοῦτο, ἀδελφοί μου, καλότυχοι καὶ τρισμακάριοι οἱ χριστιανοὶ ὁποὺ πιστεύουν τώρα, καὶ ἀλλοίμονον εἰς τοὺς ἀπίστους. Καλύτερα ἂν μὴ εἶχον γεννηθῆ εἰς τὸν κόσμον. Τότε θὰ ξεχωρίση ὁ Κύριος τοὺς δικαίους ἀπὸ τοὺς ἁμαρτωλούς, καθὼς ξεχωρίζει ὁ ποιμὴν τὰ πρόβατα ἀπὸ τὰ ἐρίφια, καὶ θὰ βάλη τοὺς δικαίους εἰς τὰ δεξιά του, καὶ τοὺς ἁμαρτωλοὺς εἰς τὰ ἀριστερά του. Καὶ θὰ εἴπη εἰς τοὺς δικαίους: «Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ Πατρός μου νὰ κληρονομήσετε τὸν παράδεισον, νὰ χαίρεσθε μαζὶ μὲ τοὺς Ἀγγέλους μου πάντοτε, διότι ἐφυλάξατε τὴν πίστιν μου καὶ τὰ πράγματά μου». Εἰς δὲ τοὺς ἁμαρτωλοὺς θὰ εἴπη ὁ Κύριος: «Πηγαίνετε σεῖς κατηραμένοι εἰς τὴν κόλασιν νὰ καίεσθε μαζὶ μὲ τὸν διάβολον, τὸν πατέρα σας, πάντοτε, διότι δὲν ἐφυλάξατε τὴν πίστιν μου καὶ τὰ προστάγματά μου». Καὶ θὰ ἀνοίξη ὁ Κύριος ἕνα πύρινον ποταμόν, ὡς θάλασσα, νὰ ρίψη ὅλους τοὺς ἀσεβεῖς, ἀπίστους, αἱρετικούς, ἀθέους καὶ ἁμαρτωλοὺς μέσα, νὰ καίωνται πάντοτε· καὶ θὰ βάλη τοὺς εὐσεβεῖς καὶ ὀρθοδόξους χριστιανοὺς καὶ δικαίους μέσα εἰς τὸν παράδεισον νὰ χαίρωνται πάντοτε.

Η πηγή μας υπήρξε η παρακάτω σελίδα, όπου και μπορείτε να διαβάσετε όλες τις διδαχές του Αγίου: http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/patrokosmas/didaxai.htm.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε αναμφισβήτως το μεγάλο κεφάλαιο του Έθνους, η μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, η εγγύηση επιτυχίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Και τώρα, ιστάμενος στα δεξιά του Θεού, πρεσβεύει για όλους μας και την δική μας σωτηρία, για το Έθνος μας και για την πρόοδό του.

Θ.Χ.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

...ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑΝ ΣΟΥ...

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

«Διὸ ἄχραντε Θεοτόκε, ἀεὶ σὺν ζωηφόρῳ Βασιλεῖ, καὶ τόκῳ ζῶσα, πρέσβευε διηνεκῶς, περιφρουρῆσαι καὶ σῶσαι, ἀπὸ πάσης προσβολῆς ἐναντίας τὴν νεολαίαν σου· τὴν γὰρ σὴν προστασίαν κεκτήμεθα». 

Στο δοξαστικό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός παρακαλεί την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει στον Υιό Της να περιφρουρεί και να σώσει από κάθε ενάντια προσβολή την νεολαία του. Ειδική αναφορά, ξεχωριστή παράκληση στην νεολαία, που είναι το πιο ζωντανό και δραστήριο κομμάτι μίας κοινωνίας, που έχει τα δικά του όνειρα και τις δικές του αντιλήψεις, που ξεχωρίζει για τον παλμό και για την όρεξή του, που θέλει να αλλάξει ό,τι άσχημο, ό,τι διεφθαρμένο, που αποτελεί το μέλλον ενός Έθνους, ενός κόσμου κατά τις προσδοκίες καλύτερου, που όμως είναι και το εύκολο θύμα στα δίχτυα του πειρασμού και του υλισμού, στην παγίδα των κακόβουλων που παρασύρουν, που υπόσχονται εύκολες λύσεις.
Και ερχόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα. Η νεολαία, και ιδίως οι νέοι και οι νέες των χριστιανικών κρατών, έχουν μπει στο στόχαστρο σκοτεινών κέντρων! Σκοπός τους είναι η αποξένωση από τις ρίζες τους, η αποκοπή τους από ό,τι τους δίνει ζωή, νόημα, οράματα με αντίκρυσμα και σκοπό, από την Πίστη, από την φιλοπατρία, από τις γνήσιες διαπροσωπικές σχέσεις. Τους αποκτήνωσαν με την αλόγιστη επίδοση στην μέθη. Τους διέφθειραν στην πρόωρη ακολασία και στην σεξουαλική απελευθέρωση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να θεωρούνται ένα σκεύος ηδονής, ένα εκμεταλλεύσιμο και αναλώσιμο προϊόν στις αχαλίνωτες ορμές του καθενός, ένα κομμάτι σάρκα που προσφέρει σαρκική και παροδική ικανοποίηση. Τους υποσχέθηκαν επίγειους παραδείσους και επίπλαστη ευημερία μέσα από την χίμαιρα των ναρκωτικών. Τους αποξένωσαν με ένα κουτί που ονομάζεται Η/Υ και δήθεν συνάπτονται μέσω αυτού φιλίες και γίνονται συνομιλίες επί συνομιλιών, που πολλές φορές έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση, ακόμα και στον θάνατο παιδιών από επιτήδειους. Τους καθήλωσαν σε μία οθόνη ένα μεγάλο μέρος της ημέρας με μοναδική απασχόληση τα πολεμικά παιχνίδια, αυτά που αφαιρούν δηλαδή ανθρώπινες ζωές ουσιαστικά, και την παρακολούθηση των νέων τάσεων της μόδας και τον αριθμό των likes από τις διάφορες φωτογραφίες που ανεβάζουν. Τους κατέστησαν συχνούς θαμώνες στις καφετέριες σε μία απέλπιδα προσπάθεια εκτόνωσης χρόνου και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το κινητό και ο καφές ανά χείρας αποτελεί προέκταση ενός χεριού ενός νέου και μίας νέας. Φυσικά, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων παρασυρμένο κάνει αυτά, όχι η ολότητα.
Ας δούμε την χώρα μας. Η παιδεία προ πολλού έχει εξαφανιστεί από την Πατρίδα μας και από το εκπαιδευτικό της σύστημα, με εξαίρεση ελάχιστα παραδείγματα διδασκάλων με φρόνημα και αντίσταση. Σήμερα στα σχολεία παρέχεται μία επιδερμική γνώση και μία υποτυπώδης εκπαίδευση. Η Ελλάδα ημέρα με την ημέρα χάνει τον πολιτισμό της, τις αξίες της, την ταυτότητά της! Ο Έλληνας χάνει τις ρίζες του, τα ιδανικά του, την ανθρωπιά του και προχωρεί στην έρημο της ζωής χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό. Αυτό αποδεικνύουν τα θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα ιεροσυλίας και παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών στην Θεσσαλονίκη! Αυτοί που ζητούν σεβασμό και δικαιοσύνη, διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο: ασέβεια και ανηθικότητα!
Ζητούνται πλέον οικογένειες!!! Το κύτταρο που προάγει και προστατεύει τον άνθρωπο, που καλλιεργεί το μέλος της Εκκλησίας, που μεταδίδει αρχές και αξίες, που αναδεικνύει πατριώτες και έντιμους πολίτες, που αναπαράγει και συντηρεί το ανθρώπινο γένος, σήμερα όχι απλά απουσιάζει αλλά βρίσκεται υπό εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες και ιδίως τα τελευταία χρόνια!
Δεν θα είχαμε ποτέ τέτοια φαινόμενα αν ΚΑΘΕ οικογένεια δίδασκε στα παιδιά της Χριστό και Ελλάδα. Αν καλλιεργούσε τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την αγάπη, το ήθος, την ανθρωπιά, την ταπείνωση, την υπομονή, την όρεξη για ζωή, οράματα και χαρά. Αν δίδασκε ότι ο ένθεος άνθρωπος βρίσκει το νόημα της ζωής και την ολοκλήρωση της προσωπικότητός του. Ότι η δική μου ελευθερία αρχίζει πραγματικά όταν υποδουλώνω τα πάθη μου και αυτοπαραδίδομαι ολοκληρωτικά στον Χριστό. Ότι η δική μου ελευθερία ξεκινά εκεί που τελειώνει του άλλου. Η οικογένεια είναι η αρχή είτε του καλού, είτε του κακού. Και αυτή στερεώνεται σε υγιή θεμέλια που είναι ο Χριστός, η αγάπη και η ενότητα των συζύγων και η στοργή και η φροντίδα των παιδιών. Ούτε ο γονέας είναι με το παιδί φίλος, ούτε επιτρέπεται να το αφήνει έρμαιο να οικοδομήσει δήθεν μόνο του τον χαρακτήρα του και την διαγωγή του. Τότε ούτε σεβασμό θα αποκτήσει, ούτε αξιοπρέπεια θα έχει. Το παιδί θέλει πρότυπο και καθοδηγητή για να αποκτήσει τις βάσεις ώστε στο μέλλον να προχωρήσει ελεύθερο και μόνο του στην έρημο της ζωής.
Ας επεκταθούμε και στην Ευρώπη. Είναι μια σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα η επέκταση του τζιχάντ και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που ξεπούλησε τις ρίζες της και τα φώτα της που κληρονόμησε από την αρχαία Ελλάδα, την χριστιανική πίστη και το Ορθόδοξο πολυεθνικό Βυζάντιο.
Ας θυμηθούμε λίγο τον Παπικό Χριστιανισμό αιώνες πριν: Όταν έστηναν κρεμάλες, βασανιστήρια και φωτιές σ αυτούς που είχαν διαφορετική γνώμη. Όταν έκαναν την σωτηρία, θέμα αγοραπωλησίας; Όταν κήρυσσαν σταυροφορίες για να ικανοποιήσουν την απληστία τους; Όταν δίδασκαν για έναν Θεό τιμωρό, σκληρό, απάνθρωπο, ικανοποιημένο μόνο με τον πουριτανισμό και τα ηθικιστικά-νομικιστικά κατορθώματα των φοβουμένων υπηκόων του, φυσικό ήταν να ξεσπάσει και ο σκοταδιστικός Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση που αποχαύνωσε πνευματικά τον άνθρωπο, τον έκανε κέντρο και πέταξε τον Θεό από την ζωή του. Που παραθυμιάστηκε με τα πομπώδη συνθήματα της Ελευθερίας, της Ισότητας και Αδελφότητας. Που ακόμα παρασύρεται και πιστεύει πολιτικά συστήματα, παρωχημένες ιδεολογίες και ξεπερασμένες θεωρίες.
Αυτό το έλλειμμα σκοπού και ζωής είχε η Ευρώπη εδώ και τρεις αιώνες. Γι΄ αυτό παιδιά από διάφορες χώρες της Ευρώπης τρέχουν στους τζιχανιστές. Για να ικανοποιήσουν τον πόθο για όνειρα και ζωή επειδή δεν τους τα προσέφερε ποτέ η Ευρώπη!
Σ΄ αυτήν την σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα, «η Εκκλησία», όπως έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «να γίνει μια φωλιά αγάπης και στοργής για τους νέους ανθρώπους. Να τους μεταδώσει την χάρη, την ευλογία του Θεού. Να παύσουν να νοιώθουν μόνοι και έρημοι στη Σαχάρα της ζωής. Να βιώσουν την εμπειρία της θεώσεως. Να ζήσουν μακρριά από την σαπίλα της κοινωνίας που παραμονεύει σε κάθε τους βήμα».
Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ικετευτικά να Την παρακαλέσουμε ώστε με τις πρεσβείες Της προς τον Σωτήρα του κόσμου να περιφρουρεί και να σώζει από κάθε ενάντια προσβολή όλους τους νέους και τις νέες. Λέει ο Άγιος Σιλουανός: «η Μητέρα του Θεού είναι η χαρά μας και, ως συνάνθρωπος, είναι κοντά σε μας γιατί έχουμε την ίδια φύση, και κάθε χριστιανική ψυχή στρέφεται προς Αυτήν μέ αγάπη». Η Παναγία δεν σώζει, αλλά χωρίς την Παναγία κανείς δεν σώζεται! Αυτή είναι που οδηγεί τον καθένα μας στον Υιό Της και Θεό! Ο πόνος μας, η θλίψη μας, η στεναχώρια μας, οι δοκιμασίες μας, οι προσδοκίες μας, τα αιτήματά μας να τα εμπιστευθούμε στην Μητέρα του Θεού. Αυτή είναι το αποκούμπι μας, η σκέπη μας, η ελπίδα μας, η μεσίτρια μας, η οδηγός μας, η υπέρμαχος του λαού! Αυτή καταλαβαίνει τον καθένα μας, συμπαραστέκεται στον καθένα μας, παρακαλεί για τον καθένα μας. Αυτή μας προστατεύει και σκέπει όλους μας. Συμπάσχει στον πόνο μας, ευφραίνεται στην πνευματική προκοπή και επιθυμεί όλους να μας δει στα δεξιά του Υιού Της, κληρονόμους της Βασιλείας Του, μετόχους της αιωνίου ζωής.
Παναγία μου, μη παρίδης την δέησή μας, άκουσε την φωνή μας και προσάγαγέ την στον Υιό Σου και Θεό μας, πρέσβευε για την υγεία μας επιγείως και για την σωτηρία μας επουρανίως. Πρέσβευε για την ειρήνη όλου του κόσμου. Πρέσβευε για την νεολαία Σου. Σε ευχαριστούμε για την σκέπη Σου, για την προστασία Σου, για όλες Σου τις ικεσίες και τις ευεργεσίες που πραγματοποιείς στον καθένα μας είτε μυστικά, είτε φανερά, που δεν μας εγκαταλείπεις αλλά που κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή είσαι δίπλα μας και μαζί μας, που είσαι η Μάνα του Θεού μας και η δική μας Μάνα. Αμήν.

Θ.Χ.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ & Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ο άνθρωπος που διψά για ζωή ποιοτική, χαρά πραγματική, σκοπό με νόημα, οράματα με ανταπόκριση θα τα ανακαλύψει μόνο στον Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, τον πρώτο και τέλειο άνθρωπο που έδειξε τον δρόμο για την αναδημιουργία και την αθανασία του ανθρώπου. Που μεταμορφώθηκε για να γνωρίσει ο άνθρωπος εμπειρικά ποιος είναι ο Υιός του Θεού.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ, η όψη του προσώπου του έγινε διαφορετική, ΕΛΑΜΨΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, και τα ρούχα του έγιναν ΑΣΠΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΣΑΝ ΤΟ ΦΩΣ. Επέτρεψε στους μαθητές Του να δουν ελάχιστο μέρος μόνο αυτού που πραγματικά και φυσικώς είναι: Υιός του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Αυτή η υπερκόσμια λάμψη, αυτό το άκτιστο και αδημιούργητο φως είναι το φως του Θεού, η ενέργεια, η δύναμη και η δόξα Του. Είδαν την δόξα Του «καθὼς ἠδύναντο», όσο μπορούσαν και επέτρεπε ο Θεός, όχι την ουσία Του διότι ο άνθρωπος «οὐ δυνήσῃ ἰδεῖν τὸ πρόσωπόν (τοῦ Θεοῦ)· οὐ γὰρ μὴ ἴδῃ ἄνθρωπος τὸ πρόσωπον (τοῦ Θεοῦ) καὶ ζήσεται». Με αυτό το φως ενώνονται οι άγιοι και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής των ανθρώπων: Η θέωσή τους και ο αγιασμός τους, η θέα του προσώπου του Κυρίου, από την παρούσα ήδη ζωή. «Μεταμορφωθεὶς ἐπὶ τῶν μαθητῶν, ἔδειξε τὸ ἀρχέτυπον κάλλος τῆς εἰκόνος». Όλη η ζωή μάλιστα του Χριστού είναι πλημμυρισμένη από το θείο και ένδοξο φως της θεότητάς Του. Για να γίνει αυτό όμως, ελεύθερα επιλέγοντας, πρέπει να ανοίξει χώρο μέσα Του για να έλθει ο Χριστός ο οποίος πραγματικά θα τον αλλοιώσει με την καλή του αλλοίωση. Θα βρει πραγματικά το νόημα της ζωής και την πολυπόθητη χαρά και σαν τον Απόστολο Πέτρο θα αναφωνεί: «Μη φύγουμε Κύριε, ωραία είναι εδώ».
Γιατί λοιπόν μιζέρια, άγχος, σκέψεις, παιχνίδια λογισμών; Όταν έχουμε Θεό που μεταμορφώνεται και μας μεταμορφώνει. Που μας γεμίζει με την λάμψη Του. Που μας πλημμυρίζει με το Φως Του. Για να γίνουμε αληθινοί. Για να ζήσουμε, όχι να σκεφτόμαστε, γιατί όπως ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος «όλα είναι θέμα λογισμών», όλα είναι στο μυαλό μας. Η σημερινή εορτή δίνει το μήνυμα και την προτροπή της δικής μας μεταμόρφωσης, προσμένει την δική μας αλλαγή και μας καλεί να γυρίσουμε σελίδα!
Η Μεταμόρφωση του Κυρίου μεταμορφώνει τον άνθρωπο καλής θέλησης και κάθε πτυχή του βίου και της δραστηριότητός του, αρκεί να παρακαλούμε τον Κύριο με προθυμία και αγώνα να μας αλλοιώσει με την καλή του αλλοίωση!

Θ.Χ.