Γράφει ο κ. Ραφαήλ Μισιαούλης, φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Στην αποψινή ακολουθία, την ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, θα ακούσουμε το γνωστό σε όλους τροπάριο της Κασσιανής «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις…». H Kασσιανή είναι μεγάλη ποιήτρια, υμνογράφος και μελωδός της Αγίας μας Εκκλησίας. Στο πρόσωπό της αποδίδονται 45 έργα, από τα οποία τα 23 είναι με βεβαιότητα δικά της ενώ, τα άλλα αγνώστου προελεύσεως. Μερικά από τα τροπάρια που έχει γράψει είναι το αποψινό Δοξαστικό «Κύριε η εν πολλαίς…», ο γνωστός κανόνας «Κύματι θαλάσσης» (Α’-Ε’ ωδή), τον οποίο θα ακούσουμε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και πριν την ακολουθία της Αναστάσεως και αρκετά άλλα.
Το τροπάριο μας μιλάει για μια αμαρτωλή γυναίκα πόρνη, η οποία μετανόησε κι έγινε αγία. Μια πόρνη, η οποία έζησε σχεδόν όλη της την ζωή στην αμαρτία. Μια ψυχή βουτηγμένη στον βούρκο, η οποία στο τέλος όμως έφτασε υψηλά, ώστε ακτινοβόλησε αλλά ακτινοβολεί ακόμη και στις ημέρες μας. Το όνομα της είναι άγνωστο σε εμάς, ούτε μέσα στα τροπάρια αναφέρεται, ούτε ακόμη και στην Ευαγγελική περικοπή που θα ακούσουμε αναφέρεται κάπου το όνομα της. Δεν υπάρχει μεγάλη σημασία να αναφερθεί το όνομα , όσο η πράξη και ο τρόπος αλλαγής της σκέψεως. Πέρασαν τόσες χιλιάδες χρόνια και όμως εξακολουθεί το παράδειγμα της αμαρτωλής γυναίκας να παραδειγματίζει κάθε ανθρώπινη και πονεμένη ψυχή.
Όμως, υπάρχουν κάποιες διαστρεβλώσεις, όσον αφορά την αποψινή ακολουθία. Η πρώτη διαστρέβλωση είναι ότι πολλοί ταυτίζουν την πόρνη γυναίκα, η οποία μνημονεύεται στα αποψινά τροπάρια, που άλειψε μύρο τα πόδια του Ιησού με την Μαρία την Μαγδαληνή. Αυτό είναι μέγα σφάλμα. Η Μαρία η Μαγδαληνή ποτέ δεν υπήρξε διεφθαρμένη και πόρνη. Ήταν μία ύπαρξη, η οποία έπασχε από δαιμόνια και γιατρεύτηκε από τον ίδιο τον Χριστό. Αυτό μας το περιγράφει στο 8ο κεφάλαιο ο Απόστολος Λουκάς, ο Ευαγγελιστής.
Η δεύτερη διαστρέβλωση είναι το πρόσωπο της Κασσιανής, της υμνογράφου. Πολλοί, δυστυχώς, ταυτίζουν το πρόσωπο της πόρνης γυναίκας, που μνημονεύεται στα τροπάρια της ακολουθίας, με την Κασσιανή. Η Κασσιανή ήταν μια μοναχή του Βυζαντίου, η οποία παρά να δεχθεί τα ανάκτορα που της προσφέρθηκαν από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, προτίμησε το μοναχικό και αγγελικό σχήμα. Άρα δεν έχει κάποια σχέση με την μνημονευθέντα πόρνη γυναίκα.
Η βαθύτερη έννοια του τροπαρίου θα μπορούσαμε να πούμε με μία λέξη είναι η ΜΕΤΑΝΟΙΑ. Αυτό είναι και το νόημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και της Μεγάλης Εβδομάδος. Κοιτώντας ο κάθε ένας από εμάς βαθεία μέσα του, μιλώντας με τον εαυτό του θα ανακαλύψει όλα τα αμαρτήματα, τα οποία του έκαναν σκληρή την καρδιά του και τον έκαναν να απομακρυνθεί από τον Ουράνιο μας Πατέρα.
Κανένα αμάρτημα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα μας και με τον Θεό. Και ο λόγος είναι ότι η μετάνοια είναι βίωμα ψυχής, είναι δάκρυ, είναι συμφιλίωσης με τον Κύριο με έργα αρετής αντίθετα προς τα παραπτώματά μας, όπως λέει ο όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, της Κλίμακος. Για κάθε πληγή, για κάθε καρφί που βάζουμε στο Χριστό με τις αμαρτίες μας, πρέπει να νιώθουμε την συντριβή, την ανάγκη να συγχωρεθούμε και να σπεύδουμε στο μυστήριο της Εξομολογήσεως, ώστε να συγχωρεθούν τα πολλά μας πλημμελήματα. Έτσι, γνωρίζοντας ο Κύριος την μετάνοια μας, θα μας ανορθώσει, θα μας αγκαλιάσει, θα μας παρηγορήσει αλλά το κυριότερο θα μας συγχωρέσει, όπως έπραξε και με την σημερινή αμαρτωλή γυναίκα.
Εμπρός αδελφοί μου μην αμελούμε την μετάνοια μας προς τον Κύριο και μην αγνοούμε το Μυστήριο της καθάρσεως, της εξομολογήσεως. Είναι απαραίτητο για την σωτηρία μας και ως μέλη της μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας είναι χρέος μας να εξομολογούμαστε.
Είθε, λοιπόν, ο Κύριος να συγχωρεί τα παραπτώματά μας, τα εκούσια και τα ακούσια, τα εν λόγω και έργω, τα εν γνώσει και αγνοία, τα κατά νουν και διάνοια και να μας εντάξει στα πρόβατα της λογικής του ποίμνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.