Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Η΄ Ματθαίου

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Πολύ μεγάλη πείνα υπάρχει στις ημέρες μας. Πείνα τόσο στο φαγητό, όσο και στο πνεύμα. Υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό και υπάρχουν εκείνοι που ενώ έχουν αυτάρκεια αγαθών το πετάνε. Υπάρχουν εκείνοι που πεινάνε πνευματικά για να ακούσουν λόγο Θεού που θα τους χορτάσει την ύπαρξη και υπάρχουν και εκείνοι που, ενώ μπορούν, ούτε θείο λόγο και παράδειγμα προσφέρουν, ούτε χορτασμένοι βρίσκουν νόημα ζωής.

    Στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ψαριών, ο Χριστός αφού χορταίνει την ύπαρξή μας με την ίδια Του την παρουσία, με την κοινωνία και σχέση που έχουμε μαζί του, στην ώρα της βιολογικής ανάγκης δεν είναι αμέτοχος. Φέρνει τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό, τα ευλογεί και αρχίζει να τα κομματιάζει, τα δίνει στους μαθητές και οι μαθητές μοιράζουν στα 5.000 λαού. Κι εκείνο το κομμάτιασμα και το μοίρασμα δεν έχουν τελειωμό.

    Στην Εκκλησία χορταίνει ο άνθρωπος: όταν μιμείται τον Χριστό, όταν μελετά τον λόγο Του, όταν τρέφεται από το Σώμα Του και το Αίμα Του. Τότε γεμίζει και νοηματοδοτείται η ύπαρξή του. Το σημερινό ευαγγελικό μήνυμα είναι: οικονομία και σεβασμός προς τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός. Αυτό σημαίνει όταν καθόμαστε να φάμε προσευχόμαστε και παρακαλούμε, κι όταν σηκωθούμε, πάλι να προσευχόμαστε και να ευχαριστούμε και όταν περισσεύει το ψωμί να το φυλάμε για τον πεινασμένο. Σαν το Αντίδωρο και σαν την Θεία Κοινωνία να σεβόμαστε οι άνθρωποι τα αγαθά της γης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.