Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Ι' Ματθαίου

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Ο διάβολος και τα δαιμονικά πνεύματα δεν είναι ένας τύπος ή ένας συμβολισμός του κακού αλλά πραγματικότητα που ενσαρκώνει και πηγάζει το κακό. Η δουλειά τους είναι η διαβολή, ο πειρασμός, η ταλαιπωρία του ανθρώπου σε βαθμό εξόντωσης. Μάλιστα, υπάρχουν και άνθρωποι που απλώνουν χέρι στον διάβολο για να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους. Πως; Με την μαγεία. Έτσι και ο νέος της ευαγγελικής περικοπής, ήταν σεληνιασμένος, δηλαδή του είχαν κάνει μάγια με βάση την κίνηση της σελήνης.

    Η λύτρωση στον πόνο, στην αρρώστια, στην δαιμονική επίθεση, στην μαγεία θα είναι πάντα ο Χριστός, Αυτός που σκορπά το κακό και χαρίζει ζωή, ανάπαυση από τους κόπους και χαρά στις ψυχές μας. Σ' αυτόν βρήκε την θεραπεία και ο δαιμονισμένος της ευαγγελικής περικοπής.

    Ένα ζητά από εμάς ο Χριστός: πίστη, δηλαδή σχέση, εμπιστοσύνη και αυτοπαράδοση στον Ίδιο και στην Πρόνοιά Του. Γνωρίζει ότι η γενιά μας, η γενιά των ανθρώπων, είναι "άπιστη και διεστραμένη", δηλαδή προδίδει πάντα αυτήν την σχέση και μοιχεύει με τις κάθε είδους κοσμικές συμβάσεις και με τους ποικίλους ανθρώπινους και διαβολικούς πειρασμούς. Η πρόταση είναι η παραμονή στην σχέση μέσα στην Εκκλησία με το όποιο κόστος, διότι αυτή η σχέση σε ελευθερώνει, αυτή η σχέση σε λυτρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.