Γράφει ο κ. Ραφαήλ Μισιαούλης, φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Ανάμεσα στις μεγαλομάρτυρες Αγίες της Εκκλησίας μας, οι οποίες θυσίασαν την ζωή τους για την αγάπη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι και η σήμερα τιμώμενη Αγία, η Μεγαλομάρτυς Μαρίνα.
Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας το 270 μ.Χ. Ήταν μοναχοκόρη. Τα χρόνια εκείνα ηγεμόνευε ο αυτοκράτορας
Κλαύδιος Β’ στην Αντιόχεια. Λίγες ημέρες μετά την γέννησή της, η μητέρα της απεβίωσε και ο πατέρας της ο
Αιδέσιος, ο οποίος ήταν ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μία χριστιανή γυναίκα να την αναθρέψει. Από αυτή την γυναίκα, η Αγία έμαθε για τον Χριστό. Όταν έφθασε σε ηλικία 15 ετών, η Μαρίνα διακατείχε από τον πόθο του μαρτυρίου για την αγάπη του Χριστού. Πηγαίνει στον πατέρα της και του αποκαλύπτει ότι είναι χριστιανή. Ο πατέρας αμέσως με οργή και μίσος την διέγραψε από παιδί του.
Ο ηγεμόνας Ολύμβριος, αφού πληροφορήθηκε για την Μαρίνα, στέλνει τους στρατιώτες να πάνε να την συλλάβουν και να την κλείσουν στην φυλακή. Μετά από μερικές μέρες, κατόπιν διαταγής του ηγεμόνος, την βγάζουν από την φυλακή και την παρουσιάζουν μπροστά στον ηγεμόνα. Ο ηγεμόνας την ρώτησε από πού είναι, την καταγωγή της και η Αγία χωρίς να φοβηθεί του είπε με ευθύτητα ότι είναι χριστιανή και πιστεύει στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Σωτήρα Χριστό. Ο ηγεμόνας προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της χωρίς, όμως, κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, προστάζει να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Η Αγία, όμως, χωρίς φόβο και με τόλμη και θάρρος για χάρη του Χριστού δέχθηκε τα φρικτά βασανιστήρια.
Το πρώτο ήταν το τέντωμα του σώματος της Αγίας, τραβώντας με ειδικό μηχάνημα από τα τέσσερα άκρα και χτυπώντας την ανηλεώς με ραβδιά, τα οποία είχαν ρόζους. Αποτέλεσμα ήταν να καταξεσχισθούν οι σάρκες της και να κοκκινίσει το χώμα από το αίμα που χυνόταν από τις πληγές της. Επόμενο βασανιστήριο ήταν το κρέμασμα και το ξέσχισμα με σιδερένια νύχια σε ολόκληρο το σώμα. Μετά από αυτά τα βασανιστήρια, την κλείσανε στην φυλακή. Ενώ βρισκόταν στην φυλακή, όμως, και προσευχόταν διαρκώς έγινε μεγάλος σεισμός. Τότε από κάποιο μέρος εμφανίστηκε ένας δράκοντας, ο οποίος μόνο με την εμφάνισή του, προκαλούσε φρίκη και τρόμο. Εμφανίσθηκε στην Αγία, η οποία αρχικά τρόμαξε, αλλά αμέσως έστρεψε την σκέψη της στον Νυμφίο Χριστό και επικαλέσθηκε την δύναμή Του για να την βοηθήσει να ξεπεράσει αυτό τον κίνδυνο.
Τότε, ο δράκοντας άλλαξε μορφή και φαινόταν σαν μαύρος σκύλος. Η Αγία, όμως, με την πίστη την οποία την είχε δεν δίστασε και τον άρπαξε από τις τρίχες τον δράκοντα και αφού πήρε ένα σφυρί, τον χτύπησε στο κεφάλι και στην ράχη κι έτσι τον αποτελείωσε. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ούτε κάποιος δράκοντας ήταν, ούτε σκύλος αλλά ήταν ο ίδιος ο διάβολος, ο οποίος προσπαθεί διαρκώς να επηρεάσει τον κάθε πιστό άνθρωπο. Το κτύπημα που του έδωσε η Αγία ήταν η μορφή της ταπεινώσεως. Ο διάβολος όλα μπορεί να τα κάνει εκτός από το να ταπεινωθεί. Έτσι, η Αγία με την δύναμη του Σταυρού τον ταπείνωσε.
Μετά από όλα αυτά, πάνε την Αγία πάλι για ανακρίσεις αλλά και για να την επηρεάσουν να αλλάξει την πίστη της. Η Αγία, όμως, κατ’ ουδένα λόγο δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της κι έτσι, άρχισαν νέα βασανιστήρια. Πρώτα την κατέκαυσαν με αναμμένους δαυλούς και οι πληγές της αμέσως έκλεισαν. Στη συνέχεια την βύθισαν κατακέφαλα σε μεγάλο δοχείο γεμάτο με νερό. Η Αγία δεν έπαθε τίποτα απολύτως. Χάρη αυτού του γεγονότος, πολλοί ειδωλολάτρες πίστευσαν στον Θεό της Αγίας, τον Ιησού Χριστό, οι οποίοι αμέσως αποκεφαλίσθηκαν λόγω της αλλαξοπιστίας τους στην αληθινή πίστη. Μετά από όλα αυτά τα θαυμαστά που είδε ο ηγεμόνας Ολύμβριος, με την οργή που τον διακατείχε και το μίσος αποκεφάλισε με ξίφος την Αγία. Έτσι, η Αγία Μαρίνα παρέδωκε το πνεύμα της στον Νυμφίο της Χριστό, που τόσο πολύ τον αγάπησε και δεν ήθελε να είναι μακρυά από Αυτόν και παρέλαβε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Ο Βίος της Αγίας Μαρίνας, γραμμένος από τον στρατιώτη Θεότιμο, ο οποίος της έφερνε τροφή κατά την παραμονή της στη φυλακή, σώζεται σε αρκετά χειρόγραφα, τα αρχαιότερα των οποίων ανάγονται στον 9ο αιώνα. Εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο Όσιος Νεόφυτος και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Κύπρου, συνέγραψαν εγκώμια και λόγο προς τιμήν της, όπου αναφέρονται στον βίο και την προσωπικότητα της.
Τα λείψανά της Αγίας Μαρίνας βρίσκονται σε αρκετούς ναούς και μονές:
Μερικοί από αυτούς είναι:
α) Απότμημα της δεξιάς χειρός στον Ιερό Ναό των Αγίων Μαρίνης και Αντωνίου Σερρών.
β) Τμήμα της κάρας της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου
Ηλίων Ευβοίας
γ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου
Όρους
δ) Απότμημα της δεξιάς χειρός στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου
ε) Απότμημα της δεξιάς χειρός στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Θεσσαλονίκης
στ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως
του Κυρίου στήν πόλη Strunino της Ρωσίας
ζ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό "Άγιος Σάββας",
Ιάσιο, Ρουμανία
η) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της
Θεοτόκου Fetesti Suceava Ρουμανίας
θ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μονή Caldarusani Gruiu,
Judetul Ilfov, Muntenia Ρουμανίας
ι) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μονή Horezu or Hurezi,
περιοχή Horezu Wallachia Ρουμανίας
ια) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης
Διδυμοτείχου
ιβ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό
Αγίου Αχιλλίου Λάρισας
ιγ) Απότμημα της δεξιάς χειρός στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στη
Φιλιππούπολη Βουλγαρίας
ιδ) Απότμημα της δεξιάς χειρός στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους
ιε) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης
Ιμέρου
ιστ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στο Κέντρο Αγιολογικών Σπουδών
"Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής¨
ιζ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου -
Αγίου Αλυπίου Αττάλειας (Τουρκία)
ιη) Απότμημα της δεξιάς χειρός στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Κάσου
ιθ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης
Πατρών τo οποίο δωρήθηκε στον Ναό από τον Μητροπολίτη Καστορίας
κ. Σεραφείμ.
κ) Απότμημα της δεξιάς χειρός στο Μοναστήρι της Αγίας Νάπας στην Κύπρο
κα) Απότμημα της δεξιάς χειρός στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους
κβ) Απότμημα λειψανου της Αγίας Μαρίνας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της
Θεοτόκου Φάρου Αυλίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών καί Λεβαδείας
κγ) Απότμημα λειψάνου της Αγίας Μαρίνας στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς
(Κύπρος).Τo άγιο λείψανο δωρήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς στην
Κύπρο από τον Καθηγούμενο π. Κυπριανό της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας
Άνδρου