Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Α' Λουκά

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Μέσα στην Εκκλησία γινόμαστε Μαθητές Εκείνου που κενώθηκε από την ασφάλεια της Αγίας Τριάδος και έγινε ένας από εμάς για να μας σώσει. Οι πρώτοι Μαθητές του Χριστού ήταν άνθρωποι απλοί, τίμιοι, εργατικοί, βιοπαλαιστές. Ο Χριστός δεν αναπαύεται ούτε στην σοφία του κόσμου τούτου αλλά ούτε και στην οκνηρία και στην ακηδία.

    Εκείνοι εγκατέλειψαν τα δίχτυα τους, την εργασία τους, την ζωή τους ολόκληρη για να μαθητεύσουν στην πραγματική Ζωή, τον Τριαδικό Θεό. Η γενναία απόφαση των Ψαράδων ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής νίκης, δηλαδή λύτρωση από κάθε κοσμικό και γήινο δεσμό. Η Εκκλησία μας, η πίστη μας είναι μία αέναη εσωτερική και εξωτερική κίνηση. Ανοδική πορεία και λύτρωση. Κόπος, μόχθος και νίκη.

    Η ερώτηση είναι αν εμείς προθυμοποιούμαστε να κόψουμε κάτι για τον Χριστό, όχι ως οπαδοί αλλά ως Μαθητές. Όσοι τα εγκαταλείπουν όλα πίσω τους έχουν ειδική κλήση και χάρισμα από το Θεό και γίνονται Μοναχοί ζώντας αγγελική πολιτεία. Εμείς στην Ενορία, στον κόσμο, στην οικογένεια τί θα αφήσουμε πίσω μας; Ο καθένας, με την έμπειρη προσωπική πνευματική προπόνηση και καθοδήγηση, ας βρει την απάντηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.