Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή μετά την Ύψωση

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Νίκη και επιτυχία στην ζωή θεωρείται η επιβολή στον άλλον, η αυτοπροβολή, τα περισσότερα likes στα μέσα δικτύωσης, το χρήμα, οι θέσεις. Αυτή η θέαση της ζωής αποβάλλει από το λεξιλόγιό της την λέξη «σταυρός». Ο Σταυρός είναι θυσία, είναι πόνος, είναι προσπάθεια, είναι τρόπος ζωής που κοστίζει και ο σημερινός «πολιτισμός» βασίζεται στον ναρκισσισμό και στο κουκούλι του εγώ.

    Ο Χριστός απευθύνεται στην ελευθερία μας. Δεν πιέζει κανέναν, δεν επιβάλλεται σε κανέναν αλλά μας προσκαλεί λέγοντας «Ὅστις θέλει». Μας ξεκαθαρίζει ότι ο βίος μας είναι Σταυρός. Το να ακολουθείς τον Χριστό σημαίνει δύο πράγματα: απάρνηση του εγώ και άρση του Σταυρού. Αυτό είναι άνοιγμα σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής: ζωής με νόημα, βάθος, ουσία, Αλήθεια, θείας ζωής.

    Σκληρή και η απάρνηση του εγώ, γιατί το εγώ έχει μέσα καλοπέραση, πάθη, αδυναμίες που μας βολεύουν, που μας χαλαρώνουν, αλλά στην ουσία μας χορηγούν μικρούς "θανάτους" για να μας αποκόψουν από την Πηγή της Ζωής: τον Χριστό. Όταν χαλιναγωγείς τα πάθη σου, υπομένεις χωρίς γογγυσμό, καλλιεργείς με φιλότιμο και ευχαριστία τα χαρίσματά σου, ταπεινοφρονείς και δεν ταπεινολογείς, μα πάνω από όλα αγαπάς και δεν αγαπολογείς, τότε είσαι σε καλό δρόμο! Συνέχισε να απαρνείσαι το εγώ σου για να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, να σταυρώνεσαι στα προβλήματα, στις θλίψεις, στους πειρασμούς του βίου για να ανασταίνεσαι στην Ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.