Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Β' Λουκά

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Απροϋπόθετη είναι η αγάπη που μας ζήτησε ο Χριστός! Είναι αγάπη να αγαπούμε μόνο αυτούς που μας αγάπουν; Είναι αγάπη να κάνουμε καλό μόνο σ' αυτούς που μας κάνουν καλό; Είναι αγάπη να δανείζουμε μόνο σ' αυτούς που θα μας τα επιστρέψουν; Αυτό δεν είναι αγάπη, είναι παραμονή στην σιγουριά και στην εξασφάλιση της ανταπόδοσης.

    Η ανταπόδοση δεν είναι αγάπη. Είναι αποτέλεσμα του εγώ! Η αγάπη είναι το ύψος μας. Το εγώ είναι το βάθος μας. Ένα εγώ φκιασιδωμένο με αγαπολογίες και εξωτερικές αγαπητικές διαθέσεις κατακεραυνώνει ο Χριστός και μας καλεί να αγαπήσουμε! Να αγαπήσουμε μακριά από προσωπεία και υποκρισίες!

    Δεν μπορούμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε στον "χρυσό κανόνα", έτσι όπως μας τον ζήτησε ο Χριστός: «Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα. Έτσι, ο Θεός, που είναι καλός ακόμα και με τους αχάριστους και τους κακούς, θα σας ανταμείψει με το παραπάνω και θα σας κάνει παιδιά του. Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.