Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή πριν την Ύψωση

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    «Τόσο πολὺ ἀγάπησε ὁ Θεὸς τὸν κόσμο, ὥστε ἔστειλε τὸν Υιό Του γιὰ νὰ μὴ χαθεῖ ὅποιος πιστεύει σ' Αὐτὸν ἀλλὰ νὰ έχει ζωὴ αἰώνια». Η αγάπη είναι μέσα στον Θεό, καθώς ο Θεός «αγάπη είναι». Η αγάπη είναι τρόπος ζωής. Είναι ο φορτιστής στην μπαταρία που ονομάζεται "άνθρωπος". Αγάπη και Ελευθερία χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει!

    Μία Κυριακή πριν από το γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία αφιερώνει μία Κυριακή στο γεγονός του Σταυρού. Τι σχέση έχει ο Τίμιος Σταυρός με την αγάπη; Μα ο Σταυρός είναι τρόπος αγάπης. Η σταύρωση του Κυρίου είναι η ύψιστη απόδειξη αγάπης του Θεού. Και εμείς ακολουθούμε εκείνο το παράδειγμα της άρσης του δικού μας σταυρού που σημαίνει κένωση, θυσία, αποκοπή και μεταμόρφωση των προσωπικών μας παθών.

    Ας προσέξουμε κι αυτό: Κάνουμε σωστά το σημείο του Σταυρού πάνω στο σώμα μας, όχι σαν να παίζουμε κάποιο μουσικό ενόργανο. Τότε προσελκύουμε την Χάρη και φυγαδεύουμε τους δαίμονες. Πέρα από τις καρδούλες των social που θέλουν να συμβολίσουν την (λεκτική) αγάπη, το μεγαλύτερο σύμβολο και ταυτοχρόνως απόδειξη της (έμπρακτης) αγάπης είναι ο Σταυρός. Γιατί όποιος αγαπά, ανεβαίνει τον δικό του γολγοθά και φτάνει στην θυσία, στο όποιο κόστος για τον αγαπωμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.