Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Η ΘΕΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Η θεία Γραφή είναι το βιβλίο της Εκκλησίας. Γράφτηκε μέσα στην Εκκλησία, από την Εκκλησία, για την Εκκλησία, φυλάγεται από την Εκκλησία και ερμηνεύεται από την Εκκλησία.

Άλλο η εξήγηση και άλλο η ερμηνεία. Η εξήγηση αναφέρεται στις λέξεις, στην γλώσσα της θείας Γραφής που είναι η ελληνική γλώσσα, ενώ η ερμηνεία στα νοήματα του ιερού κειμένου, να μπορέσουμε δηλαδή να βαθύνωμε στα νοήματα των θεοπνεύστων κειμένων και να ανακαλύψουμε την αληθινή βουλή και βούληση του Θεού.

Γιατί τα θεόπνευστα κείμενα δεν είναι κείμενα φιλολογικά, αλλά θεία και ιερά. Αποκαλύπτουν δηλαδή και δείχνουν στον κόσμο την βουλή και την βούληση του Θεού, τί σκέπτεται και τί θέλει ο Θεός. Σαν τέτοια δεν τα πλησιάζουμε σαν όλα τα κείμενα, αλλά με πολλή προσοχή και αίσθημα ευθύνης, ακόμα δε και με προσευχή και ειδική πνευματική προετοιμασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.