Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΗΘΟΣ & ΗΘΙΚΗ

«Εμείς ομιλούμε για την αγιωσύνη ως ιδεώδες και αγνοούμε την αγιωσύνη ως πράξη, όχι ως πράγμα αλλά ως πράξη που διαρκώς γίνεται.

Ομιλούμε για έναν ιδεατό κόσμο της αγιωσύνης προς τον οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους ενώ οι άγιοι άνθρωποι είναι ο ζων και παρών κόσμος της αγιωσύνης. Δεν υπάρχει άλλη αγιωσύνη παρά ο Θεός και οι άγιοι άνθρωποι. Η αλήθεια των πραγμάτων στο ήθος των προσώπων.

Όχι στην ηθική, αλλά στο ήθος.

Γιατί η ηθική είναι και αυτή άλλη μία κατασκευή της διανοίας που δεν έχει καμία σχέση με το ήθος και την αγιωσύνη των προσώπων. Αυτό που λέμε ηθική είναι ένα σύστημα ηθικών κανόνων και νομικών διατάξεων αλλά το ήθος ξεπερνάει τους κανόνες και τις διατάξεις. Δεν μπαίνει σε σχήματα και καλούπια. Είναι ζωή και ελευθερία.

Η αγιωσύνη δεν είναι ηθική. Και οι Άγιοι δεν είναι οι λεγόμενοι ηθικοί άνθρωποι αλλά άνθρωποι με ήθος, άνθρωποι του Θεού. Γιατί το ήθος είναι ο Θεός μέσα στον άνθρωπο. Οι Άγιοι είναι οι άνθρωποι που άγονται «Πνεύματι Θεού».»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.