Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Γράφει ένας φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ο Σταυρός είναι το σύμβολο του Χριστιανισμού. Με το σημείο του Σταυρού σταυρώνουμε τον εαυτό μας και σηκώνουμε τον Σταυρό του Κυρίου και ομολογούμε την πίστη μας στον Ιησού Χριστό και στην Αγία Τριάδα (Μάρκου 8, 35, Γαλάτας 6, 14, Ματθαίου 10, 32).

Ερμηνεία του σημείου του Σταυρού
Προεπισκόπηση* Δάκτυλα: Αρχικά ενώνουμε τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού, ομολογώντας έτσι την πίστη µας σε ένα Θεό, που είναι ταυτόχρονα και τρεις υποστάσεις, τρία πρόσωπα, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Τα άλλα δύο δάκτυλα, που ακουμπούν στην παλάμη, συμβολίζουν τις δύο φύσεις, δύο θελήσεις και δύο ενέργειες του Κυρίου µας, τη θεία και την ανθρώπινη. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε μια συµβολική ομολογία της ορθόδοξης πίστης µας.
* Κεφάλι: Μετά φέρνουμε το χέρι στο μέτωπο, τη σωματική περιοχή της διανοητικής λειτουργίας, φανερώνοντας έτσι ότι αγαπούμε τον Θεό µε όλη τη διάνοια µας, ότι αφιερώνουμε σε Αυτόν όλες τις σκέψεις µας και Τον παρακαλούμε να ευλογεί όλα όσα σκεφτόμαστε.
* Κοιλιά: Το χέρι έρχεται κατόπιν στην κοιλιά. Έτσι δηλώνουμε συµβολικά ότι προσφέρουμε στον Κύριο όλες τις επιθυμίες µας και όλα τα συναισθήματα µας. Επίσης, προσκυνούμε τον Θεό που καταδέχθηκε να γίνει άνθρωπος και να σαρκωθεί στην κοιλιά της Υπεραγίας Θεοτόκου.
* Ώμοι: Τέλος, φέρνουμε το χέρι στους ώμους, πρώτα στο δεξιό και μετά στον αριστερό, ομολογώντας έτσι ότι και κάθε σωματική µας δραστηριότητα ανήκει σε Εκείνον. Επίσης, Τον παρακαλούμε να ευλογήσει όσα πράττουμε με τα χέρια μας. Στον δεξιό ώμο Τον ικετεύουμε να μας βάλει στα δεξιά Του και στον αριστερό ώμο να μη μας βάλει στα αριστερά.

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.