Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Η απόλυτη βεβαιότητα που έχει ο Ορθόδοξος Χριστιανός για την ύπαρξη του Θεού, ότι ο Θεός είναι, ονομάζεται πίστη.
Πίστη, ευρύτερα, είναι η βεβαιότητα κάποιου για την αλήθεια ενός ισχυρισμού, είναι η εμπιστοσύνη σε κάποιον, στις δυνατότητές του ή στις προθέσεις του. Πίστη είναι το να μάθει κάποιος και να παραδεχθεί γεγονότα και πράγματα που ούτε είδε, ούτε τα άκουσε ο ίδιος, αλλά άλλοι τα είδαν και τα άκουσαν και τα βεβαιώνουν πως είναι αληθινά. «Πίστη» κατά τον Απόστολο Παύλο «σημαίνει σιγουριά γι΄ αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι΄ αυτά που δεν βλέπουμε». Είναι η απόλυτη βεβαιότητα και η σταθερή πεποίθηση ότι υπάρχει Θεός, ότι Θεός είναι. Πιστεύουμε στον Τριαδικό Θεό. Πιστεύουμε ότι Χριστός υπήρξε. Ότι γεννήθηκε το 0 μ.Χ. από την Παρθένο Μαρία, βαπτίστηκε, δίδαξε, έκανε θαύματα, σταυρώθηκε, αναστήθηκε και αναλήφθηκε το 33 μ.Χ. Ότι μας έσωσε και ότι θα ρθεί κατά την Δευτέρα Παρουσία για να μας κρίνει. Πιστεύουμε ότι θα απαλλαγούμε από την αμαρτία, θα φθάσουμε στον Θεό, ότι θα ζούμε και μετά θάνατον, θα αναστηθούμε και θα κληρονομήσουμε την Βασιλεία του Θεού, τον καινούργιο κόσμο του Θεού. Ελπίζουμε ότι οι υποσχέσεις του Θεού να μας προστατεύει από κάθε κίνδυνο και να μας σώζει από πειρασμούς και αμαρτίες, θα πραγματοποιηθούν.
Αυτή η πίστη είναι η ορθή πίστη, η ορθόδοξη πίστη, η Ορθοδοξία. Ορθοδοξία σημαίνει ορθή πίστη, σωστή πίστη, σωστή δοξολογία του Τριαδικού Θεού. Υπάρχουν και άλλοι Χριστιανοί που δεν πιστεύουν όμως ορθά. Αυτοί είναι οι Παπικοί, οι Προτεστάντες, οι Κόπτες, οι Πεντηκοστιανοί, οι Ευαγγελικοί και δυστυχώς χιλιάδες άλλοι. Η Ορθοδοξία στηρίζεται στην παράδοση, δηλαδή στην Αγία Γραφή ως βάση (= Παλαιά & Καινή Διαθήκη) και έπειτα στην αποστολική παράδοση, τα κείμενα και τις διδασκαλίες των ιερών Πατέρων και στις αποφάσεις των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες διατήρησαν εδώ και 2.000 χρόνια τώρα μέσα από πολλές δυσκολίες και απειλές, την Ορθόδοξη πίστη ανόθευτη και αναλλοίωτη από κακόδοξες διδασκαλίες, αιρέσεις, παρερμηνείες, κινδύνους και πλάνες. Κίνδυνο π.χ. εννοούμε την τουρκική σκλαβιά και αίρεση την εμμονή κάποιου σε ένα συγκεκριμένο θέμα που πάνω σ΄ αυτό δημιουργεί μία ολόκληρη διαφορετική διδασκαλία.
Τώρα, όλη αυτή η πίστη μας, όλη η Ορθόδοξη πίστη μας εκφράζεται στο «Σύμβολο της Πίστεως» ή το «Πιστεύω» το οποίο συντάχθηκε κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια το 325 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε στην Β΄ Οικουμενική στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ.
«Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα… Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν… Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον… Εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν».

Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
Καὶ εἰς ἕνα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν Υἱόν του Θεοῦ τὸν Μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων. Φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ γεννηθέντα, οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο. Τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε ὑπὲρ ἡμῶν ἐπὶ Ποντίου Πιλάτου καὶ παθόντα καὶ ταφέντα. Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς Γραφάς. Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς Οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός. Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρῖναι ζῶντας καὶ νεκρούς, οὗ της βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος.
Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ Κύριον, τὸ Ζωοποιόν , τὸ ἐκ του Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διά τῶν Προφητῶν.
Εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν. Ὁμολογῶ ἕν Βάπτισμα εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν. Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν. Καὶ ζωήν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος. Ἀμήν. 

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.