Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΕΥΚΑΙΡΙΑ-ΔΡΟΜΟΣ ΘΕΩΣΗΣ

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης, φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ποιος είναι αλήθεια ο σκοπός της ζωής μας αγαπητοί μου αδερφοί; Για ποιόν λόγο ζει ο άνθρωπος εδώ πάνω στην γη; Ποιο είναι το πραγματικό νόημα; Πολλά  τα ερωτήματα. Δύσκολα. Καθημερινά όμως , γεμάτα ανησυχίες, προβλήματα, πόνο, οργή, θλίψη, θυμό, απώλεια και πάμπολλα γιατί. Γιατί; Γιατί σε μένα αυτό; Τι θα γίνει τώρα; Πώς θα τα βγάλω πέρα; Και πολλά ακόμη. 
Ας τα δούμε λίγο από την αρχή και ας προσπαθήσουμε όσο γίνεται και μπορούμε να απαντήσουμε σε μερικά από αυτά αν όχι σε όλα. Ο Θεός δημιουργεί τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν και εκεί βρίσκεται και ο προορισμός του. Μέσα από το κατ’ εικόνα θα πετύχει το καθ’ομοίωσιν. Το καθ’ ομοίωσιν είναι η τελολογική προοπτική του κατ’ εικόνα. Αυτός είναι λοιπόν ο στόχος, το νόημα και ο σκοπός της ζωή μας, να δούμε τον Κύριον και Θεόν μας στην άνω Ιερουσαλήμ στην βασιλεία των Ουρανών και να ακούσουμε το «εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ! ἐπὶ ὀλίγα ἦς πιστός, ἐπὶ πολλῶν σε καταστήσω· εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου». Αυτό αδερφοί μου επιτυγχάνεται μέσω της ειλικρινής μετάνοιας, της ταπείνωσης, της προσευχής, της υπακοής, της υπομονής, της πραότητας, της αγάπης, της ελεημοσύνης και πολλών ακόμη αρετών και πράξεων « Μη γνωτω η αριστερα σου τι ποιει η δεξια σου». Μέσω της πιστής τηρήσεως των Θείων εντολών, της εφαρμογής και της πράξεως του Θείου θελήματος και όλα αυτά αποκλειστικά και μόνο προς δόξαν Θεού, δίχως προσωπικό όφελος. Πώς όμως γίνεται αυτό, πώς κατορθώνεται όντας μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο προβλήματα οικονομικά, ηθικά, κοινωνικά, μέσα σ’ έναν κόσμο γεμάτο κακία, ψεύδος, μίσος, οργή, πάθη, άγχος και διαρκή πίεση, σ‘έναν κόσμο υλικοκεντρικό, καταναλωτικό και εγωιστικό; 
Οι απαντήσεις πολλές, τεκμηριωμένες επιστημονικά και όχι μόνο, επιτρέψτε μου όμως να παραθέσω κάποιες σκέψεις που θα μπορούσαν ίσως να απαντήσουν ίσως και όχι ο καθένας ας κρίνει. Θα πρέπει αδερφοί μου «να καθαρίσουμε τα τζάμια στα παράθυρα της ψυχής και του νου μας»! έτσι θα μπορούμε να βλέπουμε τα πάντα και τους πάντες πιο καθαρά και καλά. Ας μην περιμένουμε να αλλάξει ο κόσμος για να γίνει καλύτερος, ας αλλάξουμε εμείς πρώτα. Αν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα τίποτα δεν πρόκειται ν ‘αλλάξει! Τα παιχνίδια του νου είναι πολλά! Να προσευχόμαστε καθημερινώς να έρθει ο Χριστός μέσα μας να κατοικήσει και να βάλει τον δικό Του νου μέσα στον δικό μας, να βλέπουμε τη ζωή μέσα από τα μάτια του και τον νου Του. Τι όμορφο! Τι φοβερό! Με έναν τέτοιο  νου δεν θα υπάρχει πλέον ταραχή, φοβία η ακόμη και απιστία παρά ηρεμία, γαλήνη και ελπίδα για καθετί δύσκολο και φαινομενικά ακατόρθωτο και απλησίαστο! Έτσι αδερφοί μου τώρα είναι η ώρα ας μη το αφήσουμε και ας μην καθυστερούμε! Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ξεκίνησε, αποτελεί δίοδο Θέωσης, γέφυρα επικοινωνίας, ευκαιρία συνάντησης και αλλαγής πλεύσεως του νου και της ζωής μας! Μέσω των καθημερινών ακολουθιών, της μετάνοιας, της ταπείνωσης και του αγώνα. Είναι μεγάλη η ευκαιρία! Εύχομαι ολόψυχα καλόν αγώνα «Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέωκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε». Ο Χριστός μας καλεί να τον ακολουθήσουμε «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε…»  και μέσα από τον αγώνα, τα πάθη, τα ραπίσματα, και τις δυσκολίες να αναστηθούμε, να νικήσουμε το πρόσκαιρο, το επίγειο και το φθαρτό και να γίνουμε μέτοχοι αιωνίου ζωής. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.