Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή ΙΑ' Ματθαίου

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Η συγχώρεση και η μακροθυμία είναι αρετές που ενσάρκωσε και δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός. Η συγχώρεση και η μακροθυμία είναι γνωρίσματα ενός ταπεινού ανθρώπου. Όποιος παραμένει στο καβούκι του εγώ του, είναι ανίκανος όχι μόνο να συγχωρήσει αλλά και να αγαπήσει!

    Συγχωρώ σημαίνει χωράω μαζί, δηλαδή έχω την δύναμη να πάρω τον άλλον αγκαλιά, να τον αποδεχτώ, να τον κατανοήσω και έτσι να αφήσω το σφάλμα του. Ο Χριστός στην προσευχή που μας έδωσε, το "Πάτερ ημών", ζητά από εμάς να δίνουμε άφεση στα παραπτώματα των αδελφών μας που μας έβλαψαν, για να συγχωρήσει και ο Θεός τα δικά μας σφάλματα. Η συγχώρεση των αμαρτιών προς τους άλλους είναι η προϋπόθεση για να συγχωρέσει ο Θεός τα δικά μας.

    Εμείς σήμερα ζητάμε το αντίθετο. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο εγώ μας, απαιτούμε από τον Θεό να μη σπάσει το προφίλ μας και γινόμαστε άσπλαχνοι σαν τον κακό δούλο της παραβολής. Όπως ο Θεός Πατέρας μας μάς δίνει άφεση και μακροθυμεί στις αμαρτίες μας, έτσι να είμαστε κι εμείς εύσπλαχνοι και φιλάνθρωποι με τον άλλον και αυστηροί με τον εαυτό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.