Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

«Ἔφθασε καιρός, ἡ τῶν πνευματικῶν ἀγώνων ἀρχή, ἡ κατὰ τῶν δαιμόνων νίκη, ἡ πάνοπλος ἐγκράτεια, ἡ τῶν Ἀγγέλων εὐπρέπεια, ἡ πρὸς Θεὸν παρρησία».
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μία περίοδος μετάνοιας, νηστείας, προσευχής, περισυλλογής και εγκράτειας. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι καιρός πνευματικής προετοιμασίας των πιστών για την εορτή της Ανάστασης. Τεσσαρακοστή σημαίνει: 40 ημέρες νηστεία, όπως 40 μέρες νηστείας έκανε ο Προφήτης Μωυσής, ο Προφήτης Ηλίας, όπως έκανε και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ο ιερός και αγιασμένος καιρός της μετάνοιας. Η μετάνοια είναι σωτηρία, δηλαδή όποιος μετανοεί σώζεται. Άλλωστε, ο Χριστός ξεκίνησε το κήρυγμά του λέγοντας «Μετανοεῖτε». Γι΄ αυτό, αυτή η περίοδος είναι η κατάλληλη για να κάνουμε αυτοκριτική, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο της ζωής μας, να αναλογιστούμε τα λάθη, τα σφάλματα, τις αμαρτίες μας, την όλη στάση μας απέναντι στον Θεό και τον συνάνθρωπο, να ζητήσουμε συγχώρηση και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, τρόπο σκέψης και στάσης.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένας αγώνας, μία πορεία, το ιερότερο, το ωραιότερο πνευματικό μας ταξίδι. Για κάθε Χριστιανό αυτή η αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μία αναζήτηση προκειμένου να συναντήσει τον Χριστό. Αυτή η συνάντηση είναι ικανή για τον αναζητητή, ώστε να γίνεται ουρανοπολίτης. Είναι ένα πνευματικό ταξίδι, είναι ένα σχολείο που διδάσκει ακριβώς πώς θα αλλάξουμε τρόπο ζωής, πώς θα αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Δηλαδή, πώς θα δούμε ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι άνθρωποι σε τούτη τη γη. Μας διδάσκει ακόμη πώς μπορούμε να διακρίνουμε τα αιώνια από τα πρόσκαιρα. Πώς θα εκτιμήσουμε και πώς θα αξιοποιήσουμε την κάθε μέρα της ζωής μας. Είναι απαραίτητο μία φορά τον χρόνο να αφήνουμε την κοσμικότητα και να αρχίσουμε να εντρυφήσουμε, να ανακαλύψουμε την πνευματικότητα. Σ΄ αυτόν τον αγώνα, ο άνθρωπος πρέπει να πάρει ως πανοπλία του τον Σταυρό, ως άρρηκτο τείχος την πίστη, ως θώρακα την προσευχή και ως περικεφαλαία την ελεημοσύνη.
«Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέῳκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς Νηστείας ἀγῶνα· οἱ γὰρ νομίμως ἀθλοῦντες, δικαίως στεφανοῦνται, καὶ ἀναλαβόντες τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, τῷ ἐχθρῷ ἀντιμαχησώμεθα, ὡς τεῖχος ἄρρηκτον κατέχοντες τὴν Πίστιν, καὶ ὡς θώρακα τὴν προσευχήν, καὶ περικεφαλαίαν τὴν ἐλεημοσύνην, ἀντὶ μαχαίρας τὴν νηστείαν, ἥτις ἐκτέμνει ἀπὸ καρδίας πᾶσαν κακίαν».
Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού στον άνθρωπο. Είναι άσκηση ελευθερίας για να καταλάβει ο άνθρωπος ότι η ελευθερία είναι δώρο του Θεού και όχι δεδομένο γεγονός. Αυτήν την εντολή παρέβη ο άνθρωπος και έχασε τον Παράδεισο, την κοινωνία με τον Θεό. «Μίαν ἐντολὴν παρέβη ο άνθρωπος τὴν τοῦ Δεσπότου, καὶ τῶν ἀγαθῶν παντοίων ἐστέρηται». Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να αποκτήσουμε την εγκράτεια, για να αποδυναμώσουμε κάθε κακία, λανθασμένη συμπεριφορά και αμαρτωλή επιθυμία, για να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας.
Πρέπει να σκεφτούμε και λογαριάσουμε πόσες ευκαιρίες μας δίνει ο Θεός και πόσες ιερές συνάξεις μας δίνει η Εκκλησία όλη την Τεσσαρακοστή για να βρούμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε μία νέα ποιοτική ζωή, για να συναντηθούμε αδελφωμένοι, για να μιλήσουμε μυστικά με την συνείδησή μας, για να προσευχηθούμε στον Κύριο των Δυνάμεων, για να χαιρετίσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο και να ζητήσουμε την μεσιτεία και την βοήθειά Της, να ψάλλουμε όλοι μαζί ψαλμούς και ύμνους και να γεμίσει η ψυχή μας από Άγιο Πνεύμα, για να μετανοήσουμε και να κλάψουμε για τις αμαρτίες μας. Ο κύκλος όλων των ακολουθιών της Εκκλησίας μας, όλο αυτό το διάστημα θα μας βοηθήσει ώστε να ξαναβρούμε το όραμα, τη γεύση αυτής της νέας ζωής που τόσο εύκολα τη χάνουμε μέσα σε αυτή τη σκληρή καθημερινότητα.
Ας μας αξιώσει ο Κύριος να εκτελέσουμε ευάρεστα τον δρόμο της νηστείας, να μας δώσει δύναμη στο πνευματικό στάδιο των αρετών και να μας αξιώσει να προσκυνήσουμε τα Πάθη και την Αγία Του Ανάσταση, ως φιλάνθρωπος.

ΚΑΛΗ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ & ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.