Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Η Εκκλησία, κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, τιμά και εορτάζει την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.
Η Αγία Αναστασία καταγόταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της, ονόματι Πραιτεξτάτος, ήταν Ρωμαίος πατρίκιος. Οι Πατρίκιοι, κατά την ρωμαϊκή εποχή, αποτελούσαν την ανώτερη κοινωνική τάξη της Ρώμης κατέχοντας πολλά προνόμια και όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα της Ρωμαϊκής Πολιτείας. Η Αναστασία έλαβε σπουδαία μόρφωση, αλλά οι σπουδές της δεν την γέμισαν πνευματικά και γνωστικά. Επιζητούσε την άνωθεν σπουδή, μία ανώτερη μόρφωση που δεν προέρχεται απ΄ αυτόν τον κόσμο αλλά κατοικεί σε κάθε κάθε άνθρωπο που έχει καθαρή καρδιά, ταπείνωση και ζήλο. Και έτσι ανακάλυψε την σοφία και την πληρότητα από τα λόγια του Χριστού, από το Ιερό Ευαγγέλιο. Κατηχήθηκε κρυφά και βαπτίστηκε Χριστιανή. Εν τω μεταξύ, είχε παντρευτεί σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, έναν άρχοντα των Ρωμαίων, φανατικό ειδωλολάτρη και συμφεροντολόγο άνθρωπο. Την έκλεισε στο σπίτι και δεν της επέτρεπε καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Σε μία αποστολή όμως στην Περσία ο Ποπλίων πέθανε και η Αγία ήταν και πάλι ελεύθερη.
Η Αναστασία διακρίνονταν για τρία πράγματα: εσωτερικά για το άμεμπτο ήθος και την σωφροσύνη της και εξωτερικά για την ομορφιά του σώματός της. Η ομορφιά της δεν στάθηκε εμπόδιο. Μπορούσε γι΄ αυτήν να καυχηθεί, να χρησιμοποιήσει το αδύνατον δυνατόν για να επιδειχθεί και να αρέσει στους ανθρώπους. Αλλά όχι, αυτή ήθελε να γίνει αρεστή στον Θεό. Άφησε την χλιδή του πατέρα της και εγκλωβίστηκε στα πλούτη του άνδρα της. Αλλά αυτή, ποθούσε το «πλουτεῖν εἰς Θεόν». Το ήθος της Αγίας Αναστασίας φαίνεται από την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της μ΄ ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς σ΄ όσους είχαν ανάγκη, με την διανομή τροφής και χρημάτων στους φυλακισμένους! Υπήρξε πραγματικά η προστάτισσα των φυλακισμένων. Ενδεδυμένη απλά, με μία υπηρέτρια, γύριζε όλες τις φυλακές και περιέθαλπε τους χριστιανούς που υπέφεραν για την πίστη του Χριστού. Τους βοηθούσε οικονομικά αλλά και προσωπικά τους περιποιόταν, τους έπλενε και τους έδενε τα τραύματά τους που τους προκαλούσαν οι δήμιοι επειδή ωμολογούσαν τον Χριστό. Έκανε έργο τον λόγο του Κυρίου: «ἐν φυλακῇ ἡμήν, καὶ ἤλθετε πρὸς μέ». 
«Γυναῖκα ἀνδρείαν τίς εὑρήσει;» Όμως η Αγία Αναστασία και όλες οι Αγίες γυναίκες Μάρτυρες αναδείχθηκαν «τιμιωτέραι λίθων πολυτελῶν». Διότι με τον θάνατό τους νέκρωσαν το ψέμα, πάτησαν τον θάνατο και τον διάβολο και αποτελούν ζωντανά παραδείγματα Χριστού και αποδείξεις της Αναστάσεώς Του. Η Αγία Αναστασία με το μαρτύριό της έδειξε πόσο ανδρεία και γενναία είναι μία γυναίκα όταν ο δειλός άνδρας της την βασανίζει και πόσο αληθινός είναι ο λόγος του Θεού για να υπομείνει όλα τα βασανιστήρια και τις κακουχίες με τόση καρτερικότητα, πίστη και υπομονή. Με τον θάνατό της απέδειξε ότι αυτή ζει πραγματικά, διότι είχε μέσα της, βίωνε την πηγή και το πρότυπο της ζωής, τον Χριστό! Αυτή κέρδισε την αιώνια ζωή με το στεφάνι του μαρτυρίου. Ούτε τα βασανιστήρια του Διοκλητιανού, ούτε η τελειωτική πυρά που διέταξε και ρίφθηκε η Αγία δεν στάθηκαν αφορμή για φόβο και υπαναχώρηση διότι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος και φλογερότερος ο πόθος να συναντήσεις και να ενωθείς με τον Θεό. Οι πραγματικοί νεκροί ήταν οι βασανιστές της που ζούσαν στην πλάνη και στο σκοτάδι.
Από το 290 μ.Χ. μέχρι σήμερα έχουν περάσει 1.725 χρόνια! Η Αγία μέχρι σήμερα ζει, πρεσβεύει, προχέει την παρά Χριστού χάρη της να προστατεύει και να φυλάγει τους πιστούς από διάφορες φαρμακείες και δηλητηριάσεις, γι΄ αυτό και πήρε τον τίτλο της «Φαρμακολυτρίας». Στην σημερινή απάνθρωπη εποχή οι Άγιοι αποτελούν οξυγόνο και πρότυπο, ιδίως για τους νέους που αναζητούν κάτι καλύτερο, κάτι με προοπτική, κάτι σίγουρο, κάτι που δεν θα τους προδώσει. Η Αγία Αναστασία, σ΄ όσους έχουν πρόθεση να ακούσουν και καθαρή καρδιά, θα πει σ΄ αυτά τα νέα παιδιά, ιδίως των πλουσίων οικογενειών, όπως και απ΄ αυτές καταγόταν και η ίδια: «Μπορείς να εγκαταλείψεις τα πλούτη σου ή τουλάχιστον μέσω αυτών να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, όχι για την υστεροφημία σου αλλά από αγάπη; Πολύ ωραίες οι σπουδές σου και αξιέπαινη η μόρφωσή σου αλλά μήπως πρέπει να εντρυφηθείς και στην κατά Θεόν καλλιέργεια, στο ήθος και την σωφροσύνη, στην υπομονή και στην ταπείνωση. Αυτά θα σου δώσουν ελπίδα, αυτά θα σε γεμίσουν, αυτά θα σε ολοκληρώσουν». Ας ακούσουμε την Αγία Αναστασία, με τις πρεσβείες της οποίας ο Θεός να μας ελεήσει. Αμήν. 

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.