Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΓΙΑ ΟΣΙΟΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ ΕΥΓΕΝΙΑ

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων εορτάζει μία Αγία εν πολλοίς άγνωστη. Η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Ευγενία.
Η Αγία Ευγενία κατατάσσεται στην χορεία την Αγίων που υπήρξαν θύματα του διωγμού εναντίον των Χριστιανών. Και δεν μόνο η ίδια Αγία αλλά και η οικογένειά της! Έζησεστο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από ξακουστή και πλούσια οικογένεια της Ρώμης. Ο πατέρας της, ονόματι Φίλιππος, ήταν έπαρχος της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η μητέρα της ονομάζονταν Κλαυδία και είχε επίσης δύο άλλα αδέλφια, τον Αβίτα και τον Σέργιο. Αργότερα, ο πατέρας της μετατέθηκε ως έπαρχος στην Αλεξάνδρεια, έχοντας υπό την διοίκησή του όλον τον λαό της Αιγύπτου.  Αν και ειδωλολάτρης, κυβερνούσε με δικαιοσύνη. Αγαπούσε τους καλούς και τιμωρούσε αυστηρά τους παρανόμους. Έδιωχνε από την επαρχία του όσοι ήταν μάντεις και Ιουδαίοι και εκτιμούσε τους Χριστιανούς για την σύνεσή τους.
Η Αγία Ευγενία διακρινόταν από πολλά χαρίσματα. Εκτός από την ασύγκριτη εξωτερική ομορφιά περιεκοσμείτο από ψυχική ευγένεια, οξυδέρκεια και σωφροσύνη. «Παρθενίας ὡραϊσμένη κάλλεσι καὶ ψυχικῆς εὐγενείας κεκοσμημένη τρόποις, μοναχικῆς πολιτείας θησαύρισμα καὶ σωφροσύνης ταμεῖον». Σπούδασε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ηλικία μόλις 15 ετών, έμαθε άριστα την ελληνική και ρωμαϊκή φιλολογία. Όμως η ψυχή της δεν ήθελε θεωρίες, δεν ήθελε φιλοσοφικές δοξασίες, δεν ήθελε να μείνει μόνο εκεί. Ζητούσε κάτι παραπάνω. Και αυτό το ανακάλυψε όταν διάβασε τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε με την σοφία των λόγων του, διότι αυτές ενέπνεαν ζωή και ελπίδα.
Κάποιος Ρωμαίος αξιωματούχος, ονόματι Ακυλίνας, ήθελε να νυμφευθεί την Ευγενία. Την ζήτησε από τον πατέρα της και ο Φίλιππος το ανέφερε στην κόρη του. Τότε η Ευγενία αρνήθηκε λέγοντας ότι θέλει να παραμείνει παρθένος και να αφοσιωθεί στην μάθηση. Πράγματι η Αγία Ευγενία συνεχώς εντρυφούσε σε χριστιανικά βιβλία. Κάποια νύχτα ντύθηκε ανδρικά και έφυγε σε άλλη πόλη. Εκεί κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε χριστιανή και έλαβε συγχρόνως το μοναχικό σχήμα.
Μετά από χρόνια, επέστρεψε στο σπίτι της και η αναγνώριση από τους γονείς της έγινε μέσα σε δάκρυα και ανέκφραστη χαρά. Δεν πέρασε πολύς καιρός και όλοι στο σπίτι της Ευγενίας δέχθηκαν τον Χριστιανισμό και μάλιστα ο πατέρας της επίσκοπος της Αλεξανδρείας! Από μίσος τότε οι ειδωλολάτρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον πατέρα της. Και όταν η Ευγενία επέστρεψε στη Ρώμη, επειδή δεν θυσίαζε στα είδωλα, την αποκεφάλισαν, τερματίζοντας έτσι ένδοξα «τὸν καλὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως», μαζί με την επίγεια ζωή της.
Η Αγία Ευγενία πρώτα απ΄ όλα μας καθοδηγεί στο βρέφος Ιησού. Η ζωή και το μαρτύριό της είναι σαν ένα άλλο φωτεινό αστέρι που μας δείχνει τον δρόμο για το Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Η Αγία εμπνέει και διδάσκει. Εμπνέει τα παιδιά να ανακαλύψουν την ελπίδα και την ζωή μέσα από το Ιερό Ευαγγέλιο. Διδάσκει τους εγγάμους να δημιουργούν οικογένειες πάνω σε υγιή θεμέλια και να τις μεταμορφώνουν σε κατ΄ οίκον Εκκλησίες. Αποτελεί υπόδειγμα για τους μονάχους και τους σταθεροποιεί στον αγώνα τους. Στην Αγία Ευγενία ταιριάζει απόλυτα ο αποστολικός λόγος: «τὸν καλὸν ἀγῶνα ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα». Αμήν.

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.