Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ...

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Σε πνευματική εγρήγορση μας καλεί ο Χριστός!
Η παρούσα ζωή, ο βίος, είναι μία ευκαιρία που μας δίνει ο Θεός για να αξιοποιήσουμε τα τάλαντα που μας δίνει και να κερδίσουμε το δώρο Του που λέγεται ζωή! Σε μία εποχή όπου χάνονται αξίες και ο κόσμος κινείται χωρίς πυξίδα και προορισμό, έρχεται η Εκκλησία να μας υπενθυμίσει ότι προορισμός μας είναι η ένωσή μας με τον Θεό, ο «Νυμφών» του Χριστού, δηλαδή η αιώνια ζωή, η Βασιλεία του Θεού.
Ο ίδιος ο Χριστός συχνά παρομοίασε τον ερχομό Του με γάμο και τον εαυτό Του με Νυμφίο (γαμπρό). Νύμφη Του η ανθρωπότητα. Η σημασία αυτής της παρομοίωσης είναι ότι στο πρόσωπο του Χριστού συντελείται ένας «ιερός γάμος» Θεού και ανθρωπότητας: στο γάμο οι δύο σύζυγοι ενώνονται, ενώ στο Χριστό ενώθηκαν Θεός και άνθρωπος, γι’ αυτό ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος. Γι’ αυτό ο Χριστός ονομάζεται «Νυμφίος της Εκκλησίας». Ο Θεός, κατά τους Ιερούς Πατέρες, είναι «ερωτευμένος με τον άνθρωπο», γιατί μόνο ένας ερωτευμένος θα μπορούσε να κάνει τέτοια θυσία: να γίνει ταπεινός άνθρωπος (ενώ είναι ο παντοδύναμος Θεός) και ν’ αφήσει να τον βασανίσουν μέχρι θανάτου για να σώσει το δημιούργημά Του. Επίσης, κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, η αγάπη του Θεού είναι «έρως», γιατί Τον κινεί σε ένωση με τον άνθρωπο, όπως οι δύο ερωτευμένοι ενώνονται «οι δύο εις σάρκα μίαν».
Ας εγρηγορούμε πάντα και ας φροντίζουμε «ὁ Νυμφίος Χριστός» να λαμπρύνει «τὴν στολὴν τῆς ψυχῆς» μας για την είσοδό μας στον «νυμφῶνα» Του· διότι «μακάριος ὁ δοῦλος, ὅν εὑρήσει γρηγοροῦντα· ἀνάξιος δέ πάλιν, ὅν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα».

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.