Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΑ

    Ο Θεός είναι πρόσωπο. Δεν είναι απλά μια “ανώτερη δύναμη”. Οι δυνάμεις βρίσκονται ανάμεσα στα πρόσωπα ή -κατά τη σύγχρονη χημεία- μεταξύ των ατόμων, ελκτικές ή απωστικές. Αν -σύμφωνα με τη χημεία πάντα- ένα άτομο είναι αρνητικά φορτισμένο και ένα άλλο θετικά, έλκονται μεταξύ τους. Βλέπουμε και μέσα στο σύμπαν που “εν σοφία” πλάστηκε από το Θεό ο “θετικός”, ο χαρούμενος, ο φωτισμένος, ο ευλογημένος, ο αγιασμένος άνθρωπος ελκύει τους “αρνητικούς”, τους σκοτισμένους, όσους βρίσκονται εκτός της αλήθειας -της αλήθειας του Χριστού και του Ευαγγελίου- και έχουν καλή διάθεση για να μάθουν, να βρουν, να δεχτούν και να καλλιεργήσουν πρόθυμα το αγαθό στη ζωή τους. Έτσι, ο Θεός δεν είναι απλά μια ελκτική ή μια απωστική δύναμη· ο Θεός για τους χριστιανούς -μα και για όλη την ανθρωπότητα, που ουσιαστικά αποτελείται από εν δυνάμει χριστιανούς και εν δυνάμει αγίους- είναι το κέντρο και η πηγή του επίγειου βίου και της αιώνιας ζωής τους, όπως ο πυρήνας του κάθε ατόμου. Το άτομο είναι όλος ο κόσμος, όλο το σύμπαν και τα ηλεκτρόνια που γυρίζουν σε τροχιές ασταμάτητα γύρω από τον πυρήνα είναι οι άνθρωποι. Τα ηλεκτρόνια θα γυρίζουν είτε σε ζεύγη (και χαρακτηρίζονται συζευγμένα), είτε μόνα τους (και χαρακτηρίζονται μονήρη ή ασύζευκτα). Σε ορισμένες συνθήκες μπορούν να αποσπαστούν από την έλξη του πυρήνα και να απομακρυνθούν από το άτομο  και την τροχιά τους σε αυτό -φαινόμενο που ονομάζεται “ιοντισμός”.

    Βλέπουμε τη σοφία του Θεού και πάλι στη φύση -την οποία παρατηρεί και καταγράφει η επιστήμη,όχι για να καταργήσει τη δύναμη, τη σοφία και την αγάπη του Θεού, αλλά για να Τον δοξάζει και να ωφελείται σε πολλούς τομείς. Ο Θεός, όπως στα ηλεκτρόνια, έδωσε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζουν είτε μόνοι τους, είτε “συζευγμένοι”, δηλαδή παντρεμένοι, και έτσι να αγωνίζονται να Τον αγαπούν. Τους προίκισε, επιπλέον, με την ελευθερία -δικό Του χαρακτηριστικό- ώστε να επιλέγουν αν θέλουν να παραμένουν πιστοί στην τροχιά τους γύρω Του ή όχι. Τους έδωσε, τέλος, τη δυνατότητα να επιστρέφουν στην τροχιά τους μέσω της εξομολόγησης, του μυστηρίου της μετάνοιας, όπως κάνουν και τα “ιονισμένα” -απομακρυσμένα- ηλεκτρόνια.

    Συνεπώς, ο καθένας με τις επιλογές της ζωής του, έγγαμος ή άγαμος, με καλή διάθεση και προσπάθεια να κρατά πάντα τον Χριστό ως πυρήνα της ζωής του και να πορεύεται προς Αυτόν ακούραστα, υπομονετικά και με αγάπη μπορεί να φτάσει με τη Χάρη Του κοντά Του. Τί λέτε, αν η ζωή μας περιστρέφεται διαρκώς με την Ευχή, όπως τα ηλεκτρόνια, γύρω από τον πυρήνα-Χριστό, Εκείνος δε θα μας σώσει;

Π.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.