Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Ζ' Ματθαίου

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Όταν ο Ιησούς Χριστός έδωσε το φως στους δύο τυφλούς, δεν ήταν μόνο το άγγιγμα του θεϊκού Του χεριού και ο παντοδύναμός Του λόγος που έκαναν το θαύμα αλλά και η πίστη εκείνη των δύο ανθρώπων. Ο Χριστός πριν κάνει το θαύμα τους ρώτησε' «Πιστεύετε πως μπορώ εγώ να κάνω αυτό που μου ζητάτε». Και εκείνοι χωρίς κανένα δισταγμό του είπαν• «το πιστεύουμε, Κύριε».

    Για να γίνει ένα θαύμα χρειάζονται δύο πράγματα: η πίστη του ανθρώπου και η δύναμη του Θεού. Χωρίς πίστη δεν γίνεται τίποτα και με την πίστη γίνονται τα πάντα. Πίστη σημαίνει να είσαι αφοσιωμένος, το μυαλό κι η καρδιά σου κι η ψυχή σου, στον Θεό και να αισθάνεσαι και να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου στεριωμένο καλά πάνω σε αυτή την πέτρα της πίστεως, έτσι ώστε να μην μπορεί να σε κουνήσει και να σαλέψει τίποτα σε τρικυμισμένη θάλασσα του βίου.

    Πίστη και προσευχή χρειάζεται. Να θυμηθούμε εκείνους τους δύο τυφλούς που πήγαιναν πίσω από τον Ιησού Χριστό, του φώναζαν και τον παρακαλούσαν• «λυπήσου μας και κάνε και σ' εμάς το έλεος». Αυτό που έκαναν και αυτά που έλεγαν είναι προσευχή. Προσευχή για να μας φωτίσει το σκοτάδι της πνευματικής τυφλότητας και πίστη για να διατηρείται πάντοτε ζωντανή η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.