Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Κάθε φορά που ο Χριστός απευθύνεται στους μαθητές Του, απευθύνεται σε όλους εμάς που είμαστε τα μέλη του Σώματός του, της Εκκλησίας. «Εσείς είσαστε το φως του κόσμου». Η αποστολή μας στον κόσμο είναι να είμαστε φως ώστε «να λάμψει το δικό μας φως μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά μας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα μας που είναι στους ουρανούς».

    Ο Χριστός μας καλεί να μιλήσουμε με το παράδειγμά μας διότι το καλό παράδειγμα διδάσκει καλύτερα από το καλύτερο κήρυγμα! Η ορθόδοξη πίστη μας δεν είναι κήρυγμα και μάθημα σε θεωρίες και σε ανθρώπινα λόγια, είναι ο λόγος του Θεού, ζωντανός ο ίδιος και ζωντανεμένος στον βίο του Χριστού και των Αγίων.

    Αυτό έκαναν οι 630 Πατέρες της Εκκλησίας της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, των οποίων την μνήμη εορτάζουμε σήμερα. Δεν κατήργησαν από την ζωή της Εκκλησίας, από όσα μας παρέδωσε ο Χριστός «ούτε ένα γιώτα ή μία γραμμή» αλλά έγιναν για όλους μας παράδειγμα φωτός. Μέσα σε αυτήν την εμπειρία της Εκκλησίας ζούμε και εμείς: Γινόμαστε φως όταν κατοικήσει μέσα μας ο Θεός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.