Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ & Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Ο άνθρωπος που διψά για ζωή ποιοτική, χαρά πραγματική, σκοπό με νόημα, οράματα με ανταπόκριση θα τα ανακαλύψει μόνο στον Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, τον πρώτο και τέλειο άνθρωπο που έδειξε τον δρόμο για την αναδημιουργία και την αθανασία του ανθρώπου. Που μεταμορφώθηκε για να γνωρίσει ο άνθρωπος εμπειρικά ποιος είναι ο Υιός του Θεού.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ, η όψη του προσώπου του έγινε διαφορετική, ΕΛΑΜΨΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, και τα ρούχα του έγιναν ΑΣΠΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΣΑΝ ΤΟ ΦΩΣ. Επέτρεψε στους μαθητές Του να δουν ελάχιστο μέρος μόνο αυτού που πραγματικά και φυσικώς είναι: Υιός του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Αυτή η υπερκόσμια λάμψη, αυτό το άκτιστο και αδημιούργητο φως είναι το φως του Θεού, η ενέργεια, η δύναμη και η δόξα Του. Είδαν την δόξα Του «καθὼς ἠδύναντο», όσο μπορούσαν και επέτρεπε ο Θεός, όχι την ουσία Του διότι ο άνθρωπος «οὐ δυνήσῃ ἰδεῖν τὸ πρόσωπόν (τοῦ Θεοῦ)· οὐ γὰρ μὴ ἴδῃ ἄνθρωπος τὸ πρόσωπον (τοῦ Θεοῦ) καὶ ζήσεται». Με αυτό το φως ενώνονται οι άγιοι και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής των ανθρώπων: Η θέωσή τους και ο αγιασμός τους, η θέα του προσώπου του Κυρίου, από την παρούσα ήδη ζωή. «Μεταμορφωθεὶς ἐπὶ τῶν μαθητῶν, ἔδειξε τὸ ἀρχέτυπον κάλλος τῆς εἰκόνος». Όλη η ζωή μάλιστα του Χριστού είναι πλημμυρισμένη από το θείο και ένδοξο φως της θεότητάς Του. Για να γίνει αυτό όμως, ελεύθερα επιλέγοντας, πρέπει να ανοίξει χώρο μέσα Του για να έλθει ο Χριστός ο οποίος πραγματικά θα τον αλλοιώσει με την καλή του αλλοίωση. Θα βρει πραγματικά το νόημα της ζωής και την πολυπόθητη χαρά και σαν τον Απόστολο Πέτρο θα αναφωνεί: «Μη φύγουμε Κύριε, ωραία είναι εδώ».
Γιατί λοιπόν μιζέρια, άγχος, σκέψεις, παιχνίδια λογισμών; Όταν έχουμε Θεό που μεταμορφώνεται και μας μεταμορφώνει. Που μας γεμίζει με την λάμψη Του. Που μας πλημμυρίζει με το Φως Του. Για να γίνουμε αληθινοί. Για να ζήσουμε, όχι να σκεφτόμαστε, γιατί όπως ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος «όλα είναι θέμα λογισμών», όλα είναι στο μυαλό μας. Η σημερινή εορτή δίνει το μήνυμα και την προτροπή της δικής μας μεταμόρφωσης, προσμένει την δική μας αλλαγή και μας καλεί να γυρίσουμε σελίδα!
Η Μεταμόρφωση του Κυρίου μεταμορφώνει τον άνθρωπο καλής θέλησης και κάθε πτυχή του βίου και της δραστηριότητός του, αρκεί να παρακαλούμε τον Κύριο με προθυμία και αγώνα να μας αλλοιώσει με την καλή του αλλοίωση!

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.