Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

...ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑΝ ΣΟΥ...

Γράφει φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

«Διὸ ἄχραντε Θεοτόκε, ἀεὶ σὺν ζωηφόρῳ Βασιλεῖ, καὶ τόκῳ ζῶσα, πρέσβευε διηνεκῶς, περιφρουρῆσαι καὶ σῶσαι, ἀπὸ πάσης προσβολῆς ἐναντίας τὴν νεολαίαν σου· τὴν γὰρ σὴν προστασίαν κεκτήμεθα». 

Στο δοξαστικό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός παρακαλεί την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει στον Υιό Της να περιφρουρεί και να σώσει από κάθε ενάντια προσβολή την νεολαία του. Ειδική αναφορά, ξεχωριστή παράκληση στην νεολαία, που είναι το πιο ζωντανό και δραστήριο κομμάτι μίας κοινωνίας, που έχει τα δικά του όνειρα και τις δικές του αντιλήψεις, που ξεχωρίζει για τον παλμό και για την όρεξή του, που θέλει να αλλάξει ό,τι άσχημο, ό,τι διεφθαρμένο, που αποτελεί το μέλλον ενός Έθνους, ενός κόσμου κατά τις προσδοκίες καλύτερου, που όμως είναι και το εύκολο θύμα στα δίχτυα του πειρασμού και του υλισμού, στην παγίδα των κακόβουλων που παρασύρουν, που υπόσχονται εύκολες λύσεις.
Και ερχόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα. Η νεολαία, και ιδίως οι νέοι και οι νέες των χριστιανικών κρατών, έχουν μπει στο στόχαστρο σκοτεινών κέντρων! Σκοπός τους είναι η αποξένωση από τις ρίζες τους, η αποκοπή τους από ό,τι τους δίνει ζωή, νόημα, οράματα με αντίκρυσμα και σκοπό, από την Πίστη, από την φιλοπατρία, από τις γνήσιες διαπροσωπικές σχέσεις. Τους αποκτήνωσαν με την αλόγιστη επίδοση στην μέθη. Τους διέφθειραν στην πρόωρη ακολασία και στην σεξουαλική απελευθέρωση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να θεωρούνται ένα σκεύος ηδονής, ένα εκμεταλλεύσιμο και αναλώσιμο προϊόν στις αχαλίνωτες ορμές του καθενός, ένα κομμάτι σάρκα που προσφέρει σαρκική και παροδική ικανοποίηση. Τους υποσχέθηκαν επίγειους παραδείσους και επίπλαστη ευημερία μέσα από την χίμαιρα των ναρκωτικών. Τους αποξένωσαν με ένα κουτί που ονομάζεται Η/Υ και δήθεν συνάπτονται μέσω αυτού φιλίες και γίνονται συνομιλίες επί συνομιλιών, που πολλές φορές έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση, ακόμα και στον θάνατο παιδιών από επιτήδειους. Τους καθήλωσαν σε μία οθόνη ένα μεγάλο μέρος της ημέρας με μοναδική απασχόληση τα πολεμικά παιχνίδια, αυτά που αφαιρούν δηλαδή ανθρώπινες ζωές ουσιαστικά, και την παρακολούθηση των νέων τάσεων της μόδας και τον αριθμό των likes από τις διάφορες φωτογραφίες που ανεβάζουν. Τους κατέστησαν συχνούς θαμώνες στις καφετέριες σε μία απέλπιδα προσπάθεια εκτόνωσης χρόνου και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το κινητό και ο καφές ανά χείρας αποτελεί προέκταση ενός χεριού ενός νέου και μίας νέας. Φυσικά, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων παρασυρμένο κάνει αυτά, όχι η ολότητα.
Ας δούμε την χώρα μας. Η παιδεία προ πολλού έχει εξαφανιστεί από την Πατρίδα μας και από το εκπαιδευτικό της σύστημα, με εξαίρεση ελάχιστα παραδείγματα διδασκάλων με φρόνημα και αντίσταση. Σήμερα στα σχολεία παρέχεται μία επιδερμική γνώση και μία υποτυπώδης εκπαίδευση. Η Ελλάδα ημέρα με την ημέρα χάνει τον πολιτισμό της, τις αξίες της, την ταυτότητά της! Ο Έλληνας χάνει τις ρίζες του, τα ιδανικά του, την ανθρωπιά του και προχωρεί στην έρημο της ζωής χωρίς πυξίδα και προσανατολισμό. Αυτό αποδεικνύουν τα θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα ιεροσυλίας και παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών στην Θεσσαλονίκη! Αυτοί που ζητούν σεβασμό και δικαιοσύνη, διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο: ασέβεια και ανηθικότητα!
Ζητούνται πλέον οικογένειες!!! Το κύτταρο που προάγει και προστατεύει τον άνθρωπο, που καλλιεργεί το μέλος της Εκκλησίας, που μεταδίδει αρχές και αξίες, που αναδεικνύει πατριώτες και έντιμους πολίτες, που αναπαράγει και συντηρεί το ανθρώπινο γένος, σήμερα όχι απλά απουσιάζει αλλά βρίσκεται υπό εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες και ιδίως τα τελευταία χρόνια!
Δεν θα είχαμε ποτέ τέτοια φαινόμενα αν ΚΑΘΕ οικογένεια δίδασκε στα παιδιά της Χριστό και Ελλάδα. Αν καλλιεργούσε τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την αγάπη, το ήθος, την ανθρωπιά, την ταπείνωση, την υπομονή, την όρεξη για ζωή, οράματα και χαρά. Αν δίδασκε ότι ο ένθεος άνθρωπος βρίσκει το νόημα της ζωής και την ολοκλήρωση της προσωπικότητός του. Ότι η δική μου ελευθερία αρχίζει πραγματικά όταν υποδουλώνω τα πάθη μου και αυτοπαραδίδομαι ολοκληρωτικά στον Χριστό. Ότι η δική μου ελευθερία ξεκινά εκεί που τελειώνει του άλλου. Η οικογένεια είναι η αρχή είτε του καλού, είτε του κακού. Και αυτή στερεώνεται σε υγιή θεμέλια που είναι ο Χριστός, η αγάπη και η ενότητα των συζύγων και η στοργή και η φροντίδα των παιδιών. Ούτε ο γονέας είναι με το παιδί φίλος, ούτε επιτρέπεται να το αφήνει έρμαιο να οικοδομήσει δήθεν μόνο του τον χαρακτήρα του και την διαγωγή του. Τότε ούτε σεβασμό θα αποκτήσει, ούτε αξιοπρέπεια θα έχει. Το παιδί θέλει πρότυπο και καθοδηγητή για να αποκτήσει τις βάσεις ώστε στο μέλλον να προχωρήσει ελεύθερο και μόνο του στην έρημο της ζωής.
Ας επεκταθούμε και στην Ευρώπη. Είναι μια σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα η επέκταση του τζιχάντ και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που ξεπούλησε τις ρίζες της και τα φώτα της που κληρονόμησε από την αρχαία Ελλάδα, την χριστιανική πίστη και το Ορθόδοξο πολυεθνικό Βυζάντιο.
Ας θυμηθούμε λίγο τον Παπικό Χριστιανισμό αιώνες πριν: Όταν έστηναν κρεμάλες, βασανιστήρια και φωτιές σ αυτούς που είχαν διαφορετική γνώμη. Όταν έκαναν την σωτηρία, θέμα αγοραπωλησίας; Όταν κήρυσσαν σταυροφορίες για να ικανοποιήσουν την απληστία τους; Όταν δίδασκαν για έναν Θεό τιμωρό, σκληρό, απάνθρωπο, ικανοποιημένο μόνο με τον πουριτανισμό και τα ηθικιστικά-νομικιστικά κατορθώματα των φοβουμένων υπηκόων του, φυσικό ήταν να ξεσπάσει και ο σκοταδιστικός Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση που αποχαύνωσε πνευματικά τον άνθρωπο, τον έκανε κέντρο και πέταξε τον Θεό από την ζωή του. Που παραθυμιάστηκε με τα πομπώδη συνθήματα της Ελευθερίας, της Ισότητας και Αδελφότητας. Που ακόμα παρασύρεται και πιστεύει πολιτικά συστήματα, παρωχημένες ιδεολογίες και ξεπερασμένες θεωρίες.
Αυτό το έλλειμμα σκοπού και ζωής είχε η Ευρώπη εδώ και τρεις αιώνες. Γι΄ αυτό παιδιά από διάφορες χώρες της Ευρώπης τρέχουν στους τζιχανιστές. Για να ικανοποιήσουν τον πόθο για όνειρα και ζωή επειδή δεν τους τα προσέφερε ποτέ η Ευρώπη!
Σ΄ αυτήν την σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα, «η Εκκλησία», όπως έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «να γίνει μια φωλιά αγάπης και στοργής για τους νέους ανθρώπους. Να τους μεταδώσει την χάρη, την ευλογία του Θεού. Να παύσουν να νοιώθουν μόνοι και έρημοι στη Σαχάρα της ζωής. Να βιώσουν την εμπειρία της θεώσεως. Να ζήσουν μακρριά από την σαπίλα της κοινωνίας που παραμονεύει σε κάθε τους βήμα».
Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ικετευτικά να Την παρακαλέσουμε ώστε με τις πρεσβείες Της προς τον Σωτήρα του κόσμου να περιφρουρεί και να σώζει από κάθε ενάντια προσβολή όλους τους νέους και τις νέες. Λέει ο Άγιος Σιλουανός: «η Μητέρα του Θεού είναι η χαρά μας και, ως συνάνθρωπος, είναι κοντά σε μας γιατί έχουμε την ίδια φύση, και κάθε χριστιανική ψυχή στρέφεται προς Αυτήν μέ αγάπη». Η Παναγία δεν σώζει, αλλά χωρίς την Παναγία κανείς δεν σώζεται! Αυτή είναι που οδηγεί τον καθένα μας στον Υιό Της και Θεό! Ο πόνος μας, η θλίψη μας, η στεναχώρια μας, οι δοκιμασίες μας, οι προσδοκίες μας, τα αιτήματά μας να τα εμπιστευθούμε στην Μητέρα του Θεού. Αυτή είναι το αποκούμπι μας, η σκέπη μας, η ελπίδα μας, η μεσίτρια μας, η οδηγός μας, η υπέρμαχος του λαού! Αυτή καταλαβαίνει τον καθένα μας, συμπαραστέκεται στον καθένα μας, παρακαλεί για τον καθένα μας. Αυτή μας προστατεύει και σκέπει όλους μας. Συμπάσχει στον πόνο μας, ευφραίνεται στην πνευματική προκοπή και επιθυμεί όλους να μας δει στα δεξιά του Υιού Της, κληρονόμους της Βασιλείας Του, μετόχους της αιωνίου ζωής.
Παναγία μου, μη παρίδης την δέησή μας, άκουσε την φωνή μας και προσάγαγέ την στον Υιό Σου και Θεό μας, πρέσβευε για την υγεία μας επιγείως και για την σωτηρία μας επουρανίως. Πρέσβευε για την ειρήνη όλου του κόσμου. Πρέσβευε για την νεολαία Σου. Σε ευχαριστούμε για την σκέπη Σου, για την προστασία Σου, για όλες Σου τις ικεσίες και τις ευεργεσίες που πραγματοποιείς στον καθένα μας είτε μυστικά, είτε φανερά, που δεν μας εγκαταλείπεις αλλά που κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή είσαι δίπλα μας και μαζί μας, που είσαι η Μάνα του Θεού μας και η δική μας Μάνα. Αμήν.

Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.