Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Γράφει η Μαρία Γογούση, απόφοιτη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ακούμε συχνά πολλούς να λένε "καλά γιατί νηστεύεις; Φάε, δεν κάνει για τον οργανισμό σου η νηστεία". Μια χιλιοειπωμένη δικαιολογία για να αποφύγουμε την νηστεία και να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από μια δοκιμασία που ίσως να μην έχουμε την αντοχή να ολοκληρώσουμε. Συνήθως αυτό παρατηρείται κατά πλειοψηφία σε εφήβους και νέους ανθρώπους οι οποίοι παρεκκλίνουν από τους κόλπους της εκκλησίας και άλλοτε στέκονται απέναντι της βάζοντας στοπ στον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό. Πολλές είναι απόψεις περί νηστείας. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τον αγώνα του και νηστεύει για τους δικούς του λόγους. Κάποιοι όπως λένε για αποτοξίνωση, κάποιοι άλλοι για δίαιτα, άλλοι για να δουν απλά τα όρια τους και πόσο μπορούν να αντέξουν. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που χρησιμοποιούν την νηστεία ως μέσο προετοιμασίας για να δεχτούν μέσα τους τον ίδιο τον Χριστό. 
Οι τελευταίοι είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε.
Η νηστεία για τον κάθε χριστιανό είναι το κεφαλόσκαλο θα λέγαμε της πίστης μας σε μια σκάλα που οδηγεί στον ακρογωνιαίο λίθο της ζωής μας που δεν είναι άλλος από τον Χριστό. Μας προετοιμάζει η νηστεία να δεχτούμε μέσα μας τον κύριο μέσω της Θείας Ευχαριστίας. Δεν είναι θέμα μόνο σωματικό αλλά  γίνεται κάθαρση ψυχής και πνεύματος για να μπορούμε να συμμετέχουμε στο μυστήριο των μυστηρίων. Από κτίσεως κόσμου και δημιουργίας ανθρώπου η νηστεία είναι θείο πρόσταγμα και ένας αρχαίος θεσμός που συνόδευε την ζωή των ανθρώπων. Η πρώτη εντολή του Θεού ήταν η νηστεία αφού και ο Χριστός μας νήστευε. Πολλές φορές συνοδεύονταν από ένα αίσθημα πένθους και μετανοίας. Ο Κύριος όμως, οι Απόστολοι και πάντες οι Άγιοι της εκκλησίας μας σφραγίζουν με την νηστεία τον δρόμο προς την βασιλεία των ουρανών. Γι'αυτό και η εκκλησία μας θεώρησε την νηστεία ως θησαυρό των αγωνιστών αλλά και υπόθεση ψυχής. Στο σώμα μας κατοικεί ψυχή αθάνατος που προσμονεί να επιστρέψει στον Δημιουργό της. Τι πιο όμορφο και ηθικό απ'το να την φροντίζουμε και να την κρατάμε καθαρή. 
Δεν είναι ταπείνωση η νηστεία, δεν είναι μετάνοια και θλίψη. Είναι όπλο και η ασπίδα της ζωής έναντι στα πάθη και τις ορμές. Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης έλεγε «η νηστεία είναι εντολή Θεού. Μην ακούτε που τα λένε οι καλόγεροι. Όχι. Τα λέει ο Θεός». Πως μπορούμε εμείς λοιπόν να πάμε ενάντια σε αυτό που θέλει ο Κύριος; Είναι δύναμη η νηστεία, δύναμη που μας δίνει ο ίδιος ο Κύριος για να αντέξουμε και να παλέψουμε στον αγώνα της ζωής. Πως να απορρίψεις τέτοιο δώρο; 
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν άνθρωποι ως δούλοι Θεού είναι το αξιοποιήσουμε για να κρατήσουμε ασφαλές και καθαρό το σώμα μας. Τον ναό της άφθαρτης και αθάνατης ψυχής μας έως ότου την παραδώσουμε στον κύριο. Οφείλουμε να την παραδώσουμε καθαρή όπως μας την χάρισε γεμάτη αγάπη και φως.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.