Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΚΑΘΑΡΣΗ ΨΥΧΗΣ

Γράφει η Μαρία Γογούση, απόφοιτη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις καθαρή την ψυχή. Δεν είναι απλή υπόθεση να καταφέρεις να σταθείς απέναντι στα πάθη. Είμαστε αδύναμοι εμείς οι άνθρωποι και δεν μπορούμε να βγούμε από την αμαρτία. Ή μάλλον δεν θέλουμε καθώς όσο εύκολα μπορείς να αμαρτήσεις τόσο δύσκολο είναι να παραδεχτείς ότι αμάρτησες. Πως να κοιτάξεις κατάματα τον κύριο και να του ζητήσεις συγνώμη; Αυτό το αίσθημα της ενοχής μας κρατάει πίσω και μας απομακρύνει ίσως από το πιο σημαντικό μυστήριο της Εκκλησίας μας, την εξομολόγηση. Για μας τους ανθρώπους που ο εγωισμός μας καταστρέφει πνευματικά μια απλή συγνώμη φαντάζει Γολγοθάς. Και το χειρότερο είναι ότι στα δικά μας ανθρώπινα μάτια μοιάζει με τον ίδιο Γολγοθά που ανέβηκε ο Χριστός για να μας αποδείξει πόσο σημαντικό είναι αυτό ακριβώς το οποίο εμείς φοβόμαστε. Η μετάνοια. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος του μαρτυρίου του; Να μας συγχωρήσει και να μας δεχτεί στην αγκαλιά του με όλα μας τα πάθη και τις αμαρτίες. Κι όμως ακόμα και η θυσία του αυτή δεν μας φτάνει, δεν μας είναι αρκετή για να μπορέσουμε να πέσουμε στα γόνατα και ζητήσουμε συγνώμη. Είμαστε περήφανοι εμείς οι άνθρωποι. 
Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την αξία της μετανοίας και της εξομολόγησης. Μέσω αυτής ο άνθρωπος λυτρώνεται και βρίσκει γαλήνη η ψυχή του που τόσο ταλαιπωρείται μέσα στα χρόνια. Οι μέρες περνάνε, οι μήνες φεύγουν, και τα χρόνια τρέχουν με τέτοιο ρυθμό που το τέλος της ζωής έρχεται όλο και πιο κοντά μας. Είναι χρέος μας να φροντίζουμε την ψυχή μας. Ήδη από την δημιουργία του ο άνθρωπος αμαρτάνει και η αμαρτία είναι αυτή που του στερεί τον Θεό και τον κρατάει σε απόσταση από αυτόν. Όταν το σώμα μας αμαρτάνει η ψυχή μας νοσεί και το μόνο φάρμακο είναι ο ίδιος ο Χριστός. Η θεραπεία που χρειάζεται η ψυχή είναι η μετάνοια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος «δια της αμαρτίας ο διάβολος έτρωσε, δια της μετανοίας ο Χριστός εθεράπευσε». Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του Θεού που πάντα μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε κοντά του μέσω της εξομολόγησης. Και αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα ρίξουμε το τοίχος της αμαρτίας για να μπορέσουμε να δούμε ξανά τον Θεό. Ας αφήσουμε λοιπόν τον εγωισμό στην άκρη γιατί μια μικρή συγνώμη προς τον Θεό φτάνει για να μας χαρίσει την ουράνια βασιλεία.
Τι είναι λοιπόν μια συγνώμη μπροστά στον παράδεισο; .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.