Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Δ' Λουκά (του Σπορέως)

Του Διακόνου Θεοδώρου Χατζηευστρατίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

    Ο λόγος του Θεού είναι σαν τον σπόρο που σπέρνεται στις καρδιές όλων μας, αλλά δεν είναι η εσωτερική διάθεση όλων έτοιμη ή κατάλληλη να τον δεχθεί. Υπάρχει η καλή και αγαθή γη, αλλά υπάρχουν και ο δρόμος, τα αγκάθια και οι πέτρες. Αξίζει να ψάξουμε να δούμε που βρισκόμαστε...

    Όταν πέφτει ο σπόρος στον δρόμο σημαίνει ότι έρχεται ο διάβολος και παίρνει τον λόγο από την καρδιά τους, για να μη πιστέψουν και σωθούν. Όταν πέφτει στις πέτρες ο σπόρος σημαίνει ότι ακούνε και δέχονται τον λόγο με χαρά, αλλά με τον πειρασμό τα παρατούν και φεύγουν. Όταν πέφτει στα αγκάθια σημαίνει ότι άκουσαν τον λόγο, αλλά πνίγονται από τις μέριμνες του πλούτου και τις ηδονές του βίου και δεν κάνουν προκοπή.

    Αποστολή και χρέος μας είναι να είμαστε καλή γη. Δηλαδή να πέσει μέσα μας ο λόγος της χάριτος και, αντί να τον πετάξουμε, τον φυλάγουμε μέσα σε καλή και αγαθή καρδιά και καρποφορεί με υπομονή. Κάποιοι που τον φύλαξαν και εορτάζουν σήμερα είναι οι ιεροί Πατέρες της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την τιμητική προσκύνηση των εικόνων. Μόνο η καλή γη μπορεί να προσφέρει Ορθοδοξία και να καρπίσει Ορθοπραξία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.