Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΕΤΣΙ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ & ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΡΙΑ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: «ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΠΡΑΞΗ & ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ
+ Ἐπισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανοῦ, Μητροπολίτου Σερβίων καὶ Κοζάνης
ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΣΥΣΤΑΥΡΩΘΩΜΕΝ»
Κι αν είσαι Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, ζήτησε το σώμα απ' το σταυρωτή. Ας γίνει δικό σου αυτό που καθάρισε τον κόσμο. Κι αν είσαι Νικόδημος, ο νυκτερινός θεοσεβής, ενταφίασέ τον με μύρα.
Κι αν είσαι κάποια Μαρία ή η άλλη Μαρία ή η Σαλώμη ή η Ιωάννα, δάκρυσε πρωί-πρωί. Δες πρώτη την πέτρα σηκωμένη, ίσως δε και τους αγγέλους κι αυτόν τον ίδιο τον Ιησού. Πες κάτι, άκουσε τη φωνή. Αν ακούσεις «Μη μ' αγγίζεις», στάσου μακριά, σεβάσου το Λόγο, αλλά μη λυπηθείς. Γιατί ξέρει σε ποιους θα φανερωθεί πρώτα. Καθιέρωσε την Ανάσταση. Βοήθησε την Εύα, πού 'πεσε πρώτη, και πρώτη να χαιρετήσει το Χριστό και να το ανακοινώσει στους μαθητές.
Γίνε Πέτρος ή Ιωάννης. Σπεύσε στον τάφο, τρέχοντας μαζί ή προπορευόμενος, συναγωνιζόμενος τον καλό συναγωνισμό. Κι αν σε προλάβει στην ταχύτητα, νίκησε με το ζήλο σου, όχι παρασκύβοντας στο μνημείο, αλλά μπαίνοντας μέσα. Κι αν σαν Θωμάς χωρισθείς απ' τους συγκεντρωμένους μαθητές, στους οποίους εμφανίζεται ο Χριστός, όταν τον δεις, μην απιστήσεις. Κι αν απιστήσεις, πίστεψε σ' αυτούς που στο λένε.
Κι αν ούτε και σ' αυτούς πιστέψεις, δείξε εμπιστοσύνη στα σημάδια των καρφιών. Αν κατεβαίνει στον Άδη, κατέβα μαζί Του. Γνώρισε και τα εκεί μυστήρια του Χριστού, ποιο είναι το σχέδιο της διπλής καταβάσεως, ποιος είναι ο λόγος της: απλώς σώζει τους πάντες με την εμφάνιση Του ή κι εκεί ακόμα αυτούς που τον πιστεύουν;
Του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ' ΛΟΥΚΑ: Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
π.Θ.Χ.
Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ & ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΝΗΣΤΕΙΑ: ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ο διάβολος όμως, που ήταν Αρχάγγελος του Θεού, ο Αρχάγγελος Εωσφόρος με την διακονία να ανατείλει και να δύει τον Ήλιο και εξέπεσε με το αγγελικό του τάγμα εξαιτίας του εγωισμού, της υπερηφάνειας και της αλαζονείας του, φθόνησε αυτήν την παραδείσια κατάσταση του ανθρώπου και θέλησε να διαβάλει τον Θεό μέσα στον άνθρωπο και να προέλθει η πτώση του. Και το πέτυχε, με την ανυπακοή του ανθρώπου, με την παράβαση της εντολής της νηστείας. Έτσι, ο άνθρωπος αποξενώνεται, διακόπτει την σχέση του με τον Θεό, προκαλώντας ρήγμα, διαστρέφεται ο τρόπος σκέψης και ζωής του ανθρώπου, μπαίνει η αμαρτία, η πονηριά, το μίσος, η αρρώστια, ο θάνατος.
Άρα, ο άνθρωπος αμαυρώνει το κατά φύσιν, διακόπτει την πορεία του προς το υπέρ φύσιν και καταπίπτει στην πάρα φύσιν κατάσταση.
Μέχρι που ήρθε ο Χριστός, για να αναγεννήσει τον άνθρωπο, να ανακαινίσει την δημιουργία, να φανερώσει το μυστήριο της Εκκλησίας ως το Σώμα Του, ως κοινωνία προσώπων προς τελείωσιν για να απολαύσουμε όλοι την υιοθεσία του Θεού, να ξαναγίνουμε δηλαδή και πάλι παιδιά Του!
ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
Σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στον αληθινό Θεό και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε τα πάντα. Τα υπέμενε όλα με δύναμη, με καρτερία, με υπομονή.
Η υπομονή είναι βασική αρετή με την οποία οικοδομούμε τη ζωή μας. Η ζωή των Αγίων μας δεν είναι εύκολη. Το μαρτύριο του Αγίου Ευσταθίου δίδει το μήνυμα πως η ζωή μας είναι ζωή με βάσανα, με μαρτύρια, με δυσκολίες. Ο Άγιος(με την οικογένεια του) βασανίστηκε μέχρι θανάτου και μαρτύρησε, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα, όπως τους ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Ο Θεός επιτρέπει τις δυσκολίες και τα βάσανα στη ζωή μας. Η παραδοξότητα του Θεού στους ανθρώπους και στους Αγίους. Ο Άγιος ήταν στρατιωτικός, ένας ικανότατος αξιωματικός. Όλες οι τάξεις των ανθρώπων είναι στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας. Ας μας εμπνέει το μέγιστο παράδειγμα του Αγίου Ευσταθίου, η υπομονή.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: «ΑΠΟ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΩΝ ΜΟΥ»
«Ο Θεός συγχωρεί εκείνους που συγχωρούν. Το μεγάλο μάθημα της ανεξικακίας και της συγγνώμης το δίδαξε ο Ιησούς Χριστός με την παραβολή του άσπλαχνου δούλου. [...] Για να τοποθετηθούμε ορθά και δίκαια απέναντι στον Θεό, πρέπει να ξεκινήσουμε από εκείνο που λέει ο Απόστολος Ιάκωβος, ότι «πολλὰ πταίομεν ἅπαντες». Όταν βάλεις αυτό καλά στο μυαλό σου και καταλάβεις πως είσαι και εσύ άνθρωπος αμαρτωλός, τότε βλέπεις πως δεν είναι τόσο μεγάλα τα αμαρτήματα, που σε χωρίζουν από τον αδελφό σου. [...]
Κάθε φορά, που τυχόν ο αδελφός μου με βλάπτει και μου ζητάει να τον συγχωρήσω, έχω χρέος, μα και συμφέρον, να το κάμω, για να συναντήσω και εγώ κάποτε τον Θεό έτοιμο να με συγχωρήσει. Για να διδάξει αυτό το πράγμα, ο θείος Διδάσκαλος είπε την παραβολή, για να καταλήξει στο πολύ απλό και φυσικό συμπέρασμα, και να πεί. Μην περιμένετε κάτι καλύτερο για σας από εκείνο που βρήκε ο κακός και άσπλαχνος δούλος, αν δεν συγχωρείτε ο ένας τον άλλον από την καρδιά σας, «ἀπό τῶν καρδιῶν ὑμῶν».
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: «ΚΥΡΙΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΟΥ ΤΟΝ ΥΙΟΝ»
«Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ», ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
Πρέπει καὶ ἡμεῖς νὰ ἐργαζώμεθα τὰς ἓξ ἡμέρας διὰ ταῦτα τὰ μάταια, γήϊνα καὶ ψεύτικα πράγματα, καὶ τὴν Κυριακὴν νὰ πηγαίνωμεν εἰς τὴν ἐκκλησίαν καὶ νὰ στοχαζώμεθα τὰς ἁμαρτίας μας, τὸν θάνατον, τὴν κόλασιν, τὸν παράδεισον, τὴν ψυχήν μας ὁποὺ εἶνε τιμιωτέρα ἀπὸ ὅλον τὸν κόσμον, καὶ ὄχι νὰ πολυτρώγωμεν, νὰ πολυπίνωμεν καὶ νὰ κάμνωμεν ἁμαρτίας· οὔτε νὰ ἐργαζώμεθα καὶ νὰ πραγματευώμεθα τὴν Κυριακήν.
Ἐκεῖνο τὸ κέρδος ὁποὺ γίνεται τὴν Κυριακὴν εἶνε ἀφωρισμένο καὶ κατηραμένο, καὶ βάνετε φωτιὰ καὶ κατάρα εἰς τὸ σπίτι σας καὶ ὄχι εὐλογίαν· καὶ ἢ σὲ θανατώνει ὁ Θεὸς παράκαιρα, ἢ τὴν γυναῖκα σου, ἢ τὸ παιδί σου, ἢ τὸ ζῶόν σου ψοφᾶ, ἢ ἄλλον κακόν σου κάμνει.
Ὅθεν, ἀδελφοί μου, διὰ νὰ μὴ πάθετε κανένενα κακόν, μήτε ψυχικὸν μήτε σωματικόν, ἐγὼ σᾶς συμβουλεύω νὰ φυλάγετε τὴν Κυριακήν, ὡσὰν ὁποὺ εἶνε ἀφιερωμένη εἰς τὸν Θεόν. Ἐδῶ πῶς πηγαίνετε, χριστιανοί μου; Τὴν φυλάγετε τὴν Κυριακήν; Ἂν εἶσθε χριστιανοί, νὰ τὴν φυλάγετε».
«ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Μὰ διὰ νὰ λάβη παραμικρὴν βοήθειαν ὁ νοῦς μας, φέρνουν μερικὰ παραδείγματα οἱ θεολόγοι τῆς Ἐκκλησίας. Σιμὰ εἰς τὰ ἄλλα μᾶς φέρνουν καὶ τὸν ἥλιον. Ὁ ἥλιος ἠξεύρομεν ὅλοι πὼς εἶνε ἕνας, ἕνας εἶνε καὶ ὁ Θεός· καὶ καθὼς ὁ ἥλιος φωτίζει τοῦτον τὸν κόσμον τὸν αἰσθητόν, οὕτω καὶ ἡ Ἁγία Τριάς, ὁ Θεός, φωτίζει τὸν νοητόν. Εἴπομεν, ἀδελφοί μου, πῶς ὁ ἥλιος εἶνε ἕνας, μὰ εἶνε καὶ τρία μαζί· ἔχει ἀκτίνας, ὁποὺ ἔρχονται εἰς τὰ ὄμματά μας ὡσὰν γραμμαί, ὡσὰν κλωσταί· ἔχει καὶ φῶς, ὅπου ἐξαπλώνεται εἰς ὅλον τὸν κόσμον. Μὲ τὸν ἥλιον ὁμοιάζομεν τὸν ἄναρχον Πατέρα, μὲ τὰς ἀκτίνας τὸν συνάναρχον Υἱόν, καὶ μὲ τὸ φῶς τὸ ὁμοούσιον Πνεῦμα.
Εἶνε καὶ ἄλλος τρόπος νὰ καταλάβετε τὴν Παναγίαν Τριάδα. Πῶς; Νὰ ἐξομολογηθῆτε καθαρά, νὰ μεταλάβετε τὰ Ἄχραντα Μυστήρια μὲ φόβον καὶ μὲ εὐλάβειαν, καὶ τότε θὰ σᾶς φωτίση ἡ χάρις τοῦ Παναγίου Πνεύματος νὰ καταλάβετε καλύτερα. Αὐτὴν τὴν Παναγίαν Τριάδα ἡμεῖς οἱ εὐσεβεῖς καὶ ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ δοξάζομεν καὶ προσκυνοῦμεν».
ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: «ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ»
Πηγή: «Λόγος Οικοδομής», μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κυρού Διονυσίου Ψαριανού, 1980.
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
αυτοί που έχετε εξουσία, τον νομοθέτη,
οι κάτοικοι των πόλεων, τον πολιστή,
οι προϊστάμενοι του δήμου, την ευταξία,
αυτοί που ασχολούνται με τις ομιλίες, τον διδάσκαλο,
οι άγαμοι, τον νυμφαγωγό,
οι έγγαμοι, τον σύμβουλο,
οι μοναχικοί, τον αναπτερωτή,
οι κοινωνικοί, τον δικαστή,
οι αγράμματοι, τον οδηγό,
οι θεωρητικοί, τον θεολόγο,
οι ευθυμούντες, το χαλινάρι,
οι πενθούντες, τον παρηγορητή,
οι γέροντες την βακτηρία,
οι νέοι, τον παιδαγωγό,
οι φτωχοί, τον προμηθευτή,
οι πλούσιοι, τον οικονόμο.
Καλόν είναι να επαινέσουν και οι χήρες τον προστάτη, οι ορφανοί τον πατέρα, οι πτωχοί τον φίλο τους, οι ξένοι τον φιλοξενητή, τον αδελφό τους τα αδέλφια, οι ασθενείς τον ιατρό - όποια και να είναι η νόσος και η θεραπεία, οι υγιείς τον φύλακα της υγείας. Όλοι να αναζητήσουν αυτόν που γίνεται τα πάντα σε όλους για να τους κερδίσει όλους ή έστω τους περισσότερους»*.
* Από τον Επιτάφιο Λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου προς τον φίλο του Μέγα Βασίλειο, Επίσκοπο Καισαρείας.
Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ
Ἀπὸ τὸ μυστήριο τῶν μυστηρίων, τὴν Θεῖα Λειτουργία, γεννιοῦνται κι ἄλλα ἱερὰ μυστήρια ποὺ προσλαμβάνουν καὶ ἁγιάζουν τὸν ἄνθρωπο καὶ κάθε πτυχὴ τῆς ζωῆς του. Τὰ μυστήρια δὲν περιορίζονται ἀριθμητικά, ἀλλὰ εἶναι κάθε ἱερὴ πράξη ποὺ συνδέει τὸν Θεὸ μὲ τοὺς ἀνθρώπους.
Μυστήριο εἶναι καὶ ἡ Βάπτιση, δηλαδὴ ἡ εἴσοδος καὶ ὁ ἐγκεντρισμὸς ἑνὸς ἀνθρώπου στὴν Ἐκκλησία,
ὁ Γάμος, τὸ μπόλιασμα τοῦ ἔρωτα δύο ἀνθρώπων στὸν Θεό καὶ ἡ ἔνωσή τους σὲ ἕνα,
ὁ Ἁγιασμὸς καὶ τὸ Εὐχέλαιο, ἡ ποίηση τοῦ νεροῦ καὶ τοῦ ἐλαίου σὲ ἁγιαστικὸ καὶ θεραπευτικὸ μέσο,
ἡ Μετάνοια καὶ ἡ Ἐξομολόγηση, ἡ ἀνόρθωση ἀπὸ τὴν πτώση, ἡ ἐξαγόρευση τῶν ἁμαρτιῶν, ἡ πνευματικὴ ὡρίμανση ἀπὸ Πνευματικὸ πατέρα,
ἡ Κηδεία καὶ τὸ Μνημόσυνο, ἡ φροντίδα καὶ ἡ προσευχή μας γιὰ τοὺς κεκοιμημένους ἀδελφούς μας,
ἡ Κουρὰ, ἡ ἔνταξη ἑνὸς ἀνθρώπου στὴν μοναχικὴ πολιτεία,
ὁ Ἁγιασμὸς ἑνὸς σπιτιοῦ, ἑνὸς αὐτοκινήτου, ἑνὸς καταστήματος.
Μυστήριο εἶναι καὶ ἡ προσευχὴ, ἀκόμα καὶ ἡ ἔνδυση τοῦ ἐπιτραχηλίου ἀπὸ τὸν Ἱερέα.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΘΕΟ
Η Παναγία είναι το πρόσωπο που επέλεξε ο Θεός για να αναγεννήσει τον άνθρωπο και να του ανοίξει και πάλι την προοπτική της αιωνίου ζωής, για να συνδέσει ουρανό και γη.
Η Παναγία συμβολίζει τον άνθρωπο που λέει ΝΑΙ στον Θεό, που ελεύθερα δέχεται τον Θεό στην ζωή του, στην καρδιά του.
Ο Θεός μας αγαπά. Και περιμένει από μας να του ανοίξουμε την καρδιά μας για να μας κάνει καινούργιους.
Αυτό έκανε και η Παναγία.
π.Θ.Χ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΑΣ!
Σήμερα γεννιέται ο Χριστός για να αποκαταστήσει στον άνθρωπο την χαμένη του ομορφιά. Για να καθαρίσει την αμαύρωση, το μουτζούρωμα της φύσης του ανθρώπου που του προκάλεσε η αμαρτία των πρωτοπλάστων. Για να χαρίσει στον άνθρωπο την προοπτική της αιώνιας ζωής, να μπορέσει να πετύχει τον σκοπό του: το δημιούργημα να βρει νόημα, σκοπό και ύπαρξη στον Δημιουργό Του Θεό. Πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Βλέπει τον άνθρωπο να αποτυγχάνει από την αποστολή του, το καθ' ομοίωσιν και γίνεται άνθρωπος μέχρι σταυρικού θανάτου για να μας κάνει θεούς κατά χάριν!
Ημέρα ζωής, εορτή αναγέννησης, αφορμή χαράς και ελπίδας! Ζω τα Χριστούγεννα!
Το παρακάτω κείμενο του Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου ας μας προβληματίσει:
«Όσο και αν εμείς δεν Τον θέλουμε, Εκείνος έρχεται και μας χαρίζει προνόμια και δικαιώματα.
Μας το λέει αύριο ο Απόστολος Παύλος σαλπίζοντας τα οφέλη της Θείας Ενανθρώπισης.
Όταν σβήσουν τα φώτα τα εορταστικά, σαν πάψουν οι ευχές και τα κάλαντα, καθώς θα κλείσει η Εκκλησία τα υμνολογικά της βιβλία και προχωρήσει το ημερολόγιο στην επόμενη του Αγίου Δωδεκαημέρου περίοδο, ο άνθρωπος μπορεί να αναλογισθεί: γιατί συνέβησαν τότε τα γεγονότα της Βηθλεέμ τότε και γιατί τα ξαναζούμε εμείς σήμερα. Τι εξυπηρετεί η κατάσταση αυτή;
Χρειάζεται ανανέωση της μνήμης και επικαιροποίηση του μηνύματος που εκπέμπουν οι γιορτές, όχι για να περάσουμε καλά εμείς κάποιες ημέρες, αλλά για να ζήσουμε όλοι τέλεια και για πάντα.
Μας υιοθετεί ο Κύριος μέσα απ’ την φάτνη, μας χαρίζει το δικαίωμα να ζούμε ελεύθερα από τα δεσμά του διαβόλου και μας παρέχει το προνόμιο να Τον αναγνωρίζουμε, να Τον αποδεχόμαστε και να Τον προσφωνούμε ως Πατέρα. Αποκτήσαμε μαζί Του «οικογενειακή» σχέση. Μπορούμε να Του πούμε πλέον ότι θέλουμε στην προσευχή ως παιδιά στον λογικό Πατέρα. Παρά τις αποστασίες μας και τις αστοχίες μας τον αντικρίζουμε, του μιλάμε, του ζητάμε, Τον παρακαλούμε για ότι νομίζουμε ότι θα μας βελτιώσει την εδώ ζωή μας και ελπίζουμε στο έλεός Του και για την άλλη.
Όπως κάθε άνθρωπος έχει έναντι του φυσικού του πατέρα δικαιώματα, κατ’ αντιστοιχία έχουμε και εμπρός στον Θεό. Είναι το δικαίωμα μας κληρονομικά. Όχι υλικών αγαθών, αλλά άυλης προσφοράς. Να μας παρέχει την προστασία Του, την χάρη Του και το δικαίωμα της σωτηρίας. Έχουμε ελπίδα πλέον ότι ο αγώνας μας μπορεί να μην τον εκτιμήσουν, αξιοποιήσουν, επιβραβεύουν οι άνθρωποι∙ δεν θα συμπεριφερθεί όμως έτσι ο Κύριος. Είναι Θεάνθρωπος και μας δέχεται με τα πλεονεκτήματα- χαρίσματα και τα μειονεκτήματα-αμαρτήματα που φέρουμε. Αυτά είναι τα προνόμια και τα δικαιώματα που απορρέουν από την αυριανή γιορτή.
Ο Θεός είχε υποσχεθεί ότι θα έρθει, ήρθε ο κατάλληλος χρόνος και εκπλήρωσε ότι είχε προείπει ποικιλότροπα. Από την απόφασή Του αυτή είμαστε εμείς οι κερδισμένοι, ας αναλογισθούμε την ευθύνη μας και τις υποχρεώσεις μας. Η πίστη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ορθώσουμε λόγο ειλικρίνειας, ικεσίας και παράκλησης και να λαμβάνουμε ευλογία, παρηγοριά και λύτρωση».
Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ
Η Εκκλησία τιμά τον γάμο και την οικογένεια και τα μεταποιεί και μεταμορφώνει σε φυτώρια αναδείξεως νέων χριστιανικών προσωπικοτήτων και εργαστήρια αγιότητος.
Στις 9 Δεκεμβρίου, τιμώντας την σύλληψη της Αγίας Άννης, λύονται τα δεσμά της ατεκνίας! Οι προσευχές, τα δάκρυα, ο πόνος, η αγωνία γίνονται θεία πραγματικότητα: Οι καταρράκτες της μήτρας της Θεοπρομήτορος διανοίγονται και η άκαρπος καρποφόρος αναδείκνυται! Η Παναγία κυοφορείται και πρόκειται να βλαστήσει στον κόσμο η σωτηρία!
Και δίνει το μήνυμα: "τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν".
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ
Μία σύζυγος που έσωσε τον άνδρα της από την παγίδα της ειδωλολατρίας. Μία σύζυγος που έφερε και πάλι τον άνδρα της στον Χριστό. Αυτός ο σύζυγος που πίστευε στον Χριστό αλλά για να ικανοποιήσει τον φίλο του Πέρση Βασιλιά μετεστράφη στα είδωλα, όχι μόνο συνήλθε από την πλάνη του ψεύδους, από την ζάλη της απωλείας, αλλά δέχθηκε ένα φρικτό μαρτύριο για τον Χριστό! Ακρωτηρίασαν όλα τα μέλη του σώματός του! Αυτός είναι ο Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης, του οποίου η Εκκλησία εορτάζει, 27 Νοεμβρίου, την μνήμη του!
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΘΕΪΑ
ΠΙΣΤΗ & ΑΓΙΟΤΗΤΑ
Και σ' αυτήν την πορεία θέλει να έχει δίπλα του συνεχώς την Μητέρα του, την Μητέρα του Θεού και όλου του κόσμου, την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία γιατί αυτή έγινε «ἡ γέφυρα ἡ μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν».
ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ...
Η αγιότητα μεταμορφώνει τα έρημα. Κυκλώνει τα διεσπαρμένα. Ενώνει τα διαιρεμένα. Μπορεί και αντέχει πάνω και περά από τις πληγές και τις καταστροφές. Κοιτάει εκεί που δεν κοιτάει κανείς άλλος. Δεν χωρίζει τα πράγματα σε καλά και κακά. Δεν τους βάζει ταμπέλες. Δεν κατηγοριοποιεί την ζωή σε ανώτερη και κατώτερη. Δεν διχάζει, δεν μοιράζει, δεν αποσπά, ενώνει, συνενώνει, και δυναμώνει το αδύνατο να συμβεί και το όνειρο να πραγματωθεί.
Η αγιότητα είναι μια βαθιά ποίηση που συντονίζει το σύμπαν στους στίχους του δημιουργού Του. Είναι ο ίδιος ο Χριστός που μέσα από τον άγιο μιλάει ξανά για την αγάπη. Που μέσα από την ματιά του αγίου στέλνει το τρυφερό βλέμμα του σε όλους τους κουρασμένους. Στους αποτυχημένους και τους κουρελιασμένους στις μάχες της ζωής. Μια τεράστια αγκαλιά να ξαποστάσουν πάντες.
Η αγιότητα είναι μεταξένια αίσθηση της ζωής. Ευαισθησία που αναγεννά την πρωπτωτική ματιά. Τότε που τα πάντα ήταν έκπληξη και θαυμασμός. Τότε που τίποτε δεν ήταν βαρετά το ίδιο ή επαναλήψιμο. Η αγιότητα αναδεικνύει ξανά την ξεχασμένη μας παιδικότητα. Εκείνο το ξάφνιασμα μπροστά στο μυστήριο της ζωής.
Η αγιότητα δεν είναι τελειότητα μα αποδοχή της ασημαντότητας. Δεν είναι επιτυχία μα δώρο. Δεν είναι κατόρθωμα αλλά χάρισμα. Δεν είναι δύναμη μα κένωση και άδειασμα. Ταπείνωση και εκούσια απόσυρση από τα φώτα του ψεύτικου, πρόσκαιρου και μάταιου.
Δεν αγιάζουν οι αναμάρτητοι μα εκείνοι που άντεξαν να δουν τις αμαρτίες τους. Να τις ακουμπήσουν δίχως να φοβούνται μην λερωθούν και χαλάσει το προφίλ τους. Είναι ανώτερος λέει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος εκείνος που είδε τις αμαρτίες του, από εκείνο που ανέστησε νεκρούς.
Ο άγιος δεν ξέρει ότι είναι άγιος. Εάν το ήξερε απλά δεν θα ήταν. Όπως ο αθώος δεν γνωρίζει την αθωότητα του. Πολλώ δε μάλλον δεν την προασπίζει. Αθωότητα που προασπίζεται είναι "ευγενής "ναρκισσισμός. Ο άγιος το μόνο που γνωρίζει είναι η έντονη παρουσία του Χριστού εντός του.
Ο άγιος βιώνει μια εσωτερική αποδοχή του Θεού. Μια αγκαλιά που δεν το κρίνει, παρά μονάχα τον καλύπτει από το ψύχος του κόσμου τούτου.
Ο άγιος μονάχα αγαπά. Γιατί ο ίδιος έχει βιώσει την αγάπη του Θεού. Ξέρει από πάθη και οδύνη. Γνωρίζει τι σημαίνει αστοχία υπαρξιακή, λάθος, σφάλμα και πτώση, γιατί δεν γεννήθηκε άγιος, ούτε τέλειος, μα ούτε προνομιούχος. Πόνεσε, έπεσε, έπαθε, έμαθε. Έτσι μας καταλαβαίνει μας κατανοεί και ποτέ δεν μας κρίνει. Μονάχα μας αγαπά. Παντού και πάντοτε.
Ο άγιος δεν απορρίπτει. Αποδέχεται απόλυτα, διακρίνοντας την πράξη από το πρόσωπο. Την πράξη την επικρίνει, το ανθρώπινο πρόσωπο, ποτέ. Το καταλαβαίνει και το συμπαθεί. Όχι ηθικά. Μα οντολογικά. Γνωρίζει ότι αυτός είναι ο άνθρωπος. Φοβισμένος, τραυματισμένος, χαμένος και πτωτικός. Εκφράζοντας το πνεύμα του Χριστού, συγχωρεί όχι μια πράξη, αλλά τον όλο άνθρωπο. Όπως το έκανε ο Χριστός. Δεν σώζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες του απλώς, αλλά από την ίδια του την φύση.
Η αγιότητα είναι ένα παράθυρο για να μπορούν εκεί που θέλουν και επιθυμούν, να κοιτάζουν την βασιλεία του Θεού.
π. Λίβυος Παπαδόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ... (2)
Η αγιότητα δεν είναι εξουθενωτική. Δεν εξαφανίζει η πανσθενουργή Θεία Χάρη την ανθρώπινη προσωπικότητα. Δεν ισοπεδώνει, εξομοιώνει, καταστρατηγεί κι εξαφανίζει την ιδιαιτερότητα της μοναδικότητος του ιερού ανθρωπίνου προσώπου. Οι άγιοι δεν είναι κατά κάποιο τρόπο τηλεκατευθυνόμενοι, δίχως δική τους ταυτότητα, προσωπικό χαρακτήρα και κάτι πάντα το ξεχωριστό. Δεν είναι καλούπι, χυτήριο, αγαλμάτων ψυχρών και πανομοιότυπων η αγιότητα.
Υπάρχει δυστυχώς μία λαθεμένη αντίληψη πολλών περί της αγιότητος και των αγίων. Το νέφος των αποστόλων, μαρτύρων, ομολογητών, όσιων, νεομαρτύρων είναι πλούσιο και ποικίλο. Ο μυροβόλος συναξαριστής έχει πάμπολλα παραδείγματα άγιων από τη Δύση, την Ανατολή, γυναικών, ανδρών, νέων και ηλικιωμένων, μορφωμένων και αμόρφωτων, επιστημόνων και αγραμμάτων, έγγαμων και άγαμων, κληρικών και λαϊκών, κλειστών και ανοιχτών τύπων και χαρακτήρων. Μη θέλουμε λοιπόν να τυποποιήσουμε την αγιότητα.
Η αγιότητα γενικά, ως κάτι ιερό και θειο, προκαλεί δέος και σεβασμό, θαυμασμό και γοητεία, αλλά και είναι συνυφασμένη με μύθο, υπερβολή και εξωπραγματικότητα. Ο άγιος θεωρείται εντελώς αποκομμένος από κάθε τι το κοσμικό. Η πηγή της αγιότητος, η αυτοαγιότητα και αυτοαγαθότητα είναι ο Θεός. Η μετοχή των πιστών στη θεία ζωή τους δίνει την αγιότητα. Με τον καιρό η αγιότητα κατεστάθη κάτι απόμακρο, δύσκολο, ακατόρθωτο, απομακρυσμένο από τις κοινωνίες των ανθρώπων, για ορισμένους, για τους κεκλημένους, για την αριστοκρατία του πνεύματος. Στην αγιότητα δόθηκε μία καθαρά ηθικιστική διάσταση και δεν χαρακτήριζε την ιδιότητα της ουσίας του χριστιανού.
Η αγιότητα σήμερα και από πολλούς χριστιανούς θεωρείται πρωτάθλημα, πρωταγωνιτισμός, υπερφυσικό κατόρθωμα, ανδραγάθημα και κατάκτηση ρεκόρ. Νομίζουν ορισμένοι ότι η αγιότητα έχει δυνατή φωτεινή επιγραφή, αστραποβόλο φωτοστέφανο και ζεί με τη διαφήμιση, τη διάχυση και τη φαντασμαγορική επίδειξη σημείων, λόγων κι έργων. Η αγιότητα όμως συνήθως αγαπά την αφάνεια, τη μυστικότητα, την αδοξία, το αδιαφήμιστο, τα δάκρυα, την απόσυρση, τη σιωπή, τη μετάνοια, την ταπείνωση. Η αγιότητα είναι δοτή, δώρο, μετοχή, κοινωνία με τον Πανάγιο Θεό και όχι κατορθωτή κι ανθρώπινο επίτευγμα.
Η αγιότητα είναι η αληθινή ισορροπία, η πραγματική υγεία, η ουσιαστική σχέση με τον Θεό. Η υπακοή στην εντολή του να γίνουμε άγιοι, όπως είναι Αυτός. Το θέλημα του Θεού είναι ο αγιασμός μας και η σωτηρία μας. Χριστιανός σημαίνει αυτός που αγαπά τον Χριστό καί βαδίζει ελεύθερα, αβίαστα, φιλότιμα, πρόθυμα και πρόσχαρα την οδό του αγιασμού. Ακόμη και οι χριστιανοί την αγιότητα θεωρούν ξένη, περασμένη, περιορισμένη σε μονές και ναούς. Οι άγιοι γίνονται αγαπητοί απλά για να περνάμε καλά και να μας δίνουν ότι τους ζητάμε για μία αρκετά άνετη ζωή…
Αγιότητα σημαίνει ν’ ακολουθείς τον Χριστό και στη Γεθσημανή και στον Γολγοθά. Ο Χριστός δεν είναι μόνο του Θαβώρ και του Κενού Μνημείου, των θαυμάτων και των δωρεών. Είναι και της σιγής της ερήμου, και της σιωπής, και των δακρύων. Αγιότητα ακόμη σημαίνει πλήρη και παντοτινή αποδοχή του όποιου θείου θελήματος. Αγιότητα είναι αληθινή αγάπη του σταυρού, απ’ όπου πηγάζει η αληθινή ζωή. Η αγιότητα θέλει υπομονή κι επιμονή, αυταπάρνηση, αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια. Η αγιότητα δεν μεταδίδεται, δεν κερδίζεται με μόνο αναγνώσεις βιβλίων, μακρών συζητήσεων στα σαλόνια, μ’ ευχάριστες, ωραίες, καλές, άκοπες κι αδάπανες σκέψεις. Καλείσαι ξανά και κύρια να δώσεις αίμα για να λάβεις πνεύμα. Να παλέψεις και να νικήσεις το άγριο θηρίο της πολυκέφαλης υπερηφάνειας.
Η αγιότητα δεν μεταδίδεται και διά των ιερών μυστηρίων στους ανάξιους, τους ανέτοιμους, τους αμετανόητους, τους καυχώμενους μάλιστα για τις αμαρτίες τους. Δεν λειτουργούν μ ένα μαγικό τρόπο τ’ άγια μυστήρια. Χρειάζεται να επιθυμεί κανείς τη θεία χάρη, αλλά και να προετοιμάζεται και να εργάζεται συνεχώς ταπεινά γι’ αυτή. Ο άγιος νικά τη φιλαυτία, τη φιλοσαρκία, τη φιλοδοξία, με τη φιλοθεΐα, τη φιλανθρωπία, τη φιλαδελφία, τη φιλοτεκνία και τη φιλάρετη ζωή. Ολοι οι άγιοι είναι γνήσιοι ταπεινόφρονες και αγωνιστές. Το παράδειγμα τους αξίζει να εμπνέει όλους τους χριστιανούς. Οι άγιοι ήταν σαν κι εμάς. Ορισμένοι μάλιστα, παλαιότεροι και σύγχρονοι, και σε αρκετά πιο δύσκολες θέσεις από εμάς. Ασθενείς, πτωχοί, ταλαιπωρημένοι, κατηγορούμενοι, συκοφαντημένοι, εξορισμένοι, κυνηγημένοι και αδικημένοι. Οι άγιοι, κατά τον μακάριο Γέροντα Ιουστίνο Πόποβιτς, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το πραγματούμενο ανά τους αιώνες ευαγγέλιο, ο επεκτεινόμενος Χριστός. Ο κάθε άγιος αποδείκνυε τη θεότητα του Χριστού. Μας αποδείκνυε κατά κάποιο τρόπο την παρουσία του ζώντος Θεού στο παρόν.
Η αγιότητα είναι ελευθερία, τόλμη, αγάπη, ταπείνωση. Είναι υπέρλογη. Δεν μετριέται, δεν ζυγίζεται, δεν κατανοείται εύκολα, δεν υπολογίζεται και ορίζεται με τ’ ανθρώπινα μέτρα. Οι άγιοι κατανοούν τους αγίους. Οι άγιοι μπορούν να βιογραφήσουν καλύτερα τους αγίους. Οι πιστοί διαισθάνονται την αγιότητα, τη σέβονται και την ευλαβούνται. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η αποδοχή ενός αγίου γίνεται από το εκκλησιαστικό πλήρωμα.
Ο άγιος αποκτά νου Χριστού, άγεται από το Άγιον Πνεύμα και μερικές φορές ένας αμύητος μπορεί να τον παρεξηγήσει ή και να σκανδαλισθεί μαζί του. Ένας άγιος μπορεί να ᾽ναι και παχύς, να γράφει ή να μιλάει πολύ, να είναι βαριά ασθενής. Ένας άγιος δεν έχει όλα τα χαρίσματα μαζί. Δεν τα γνωρίζει οπωσδήποτε όλα. Ακόμη κι ένα αποδεδειγμένο χάρισμα, που έχει, δεν λειτουργεί παντού και πάντοτε. Ένα άγιο τον πλησιάζουμε ταπεινά και δίχως προϋποθέσεις και απαιτήσεις. Ενας υπερήφανος δυσκολεύεται πλησιάζοντας ένα άγιο.
Οι άγιοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας. Οι άγιοι συντηρούν τον κόσμο. Ο κόσμος υπάρχει γιατί οι προσευχές των αγίων επιμηκύνουν το έλεος του Πανάγαθου Θεού. Είναι καλό λοιπόν να συναντάμε άγιους κι έχουμε πολλά να ωφεληθούμε. Ομως θα ωφεληθούμε πραγματικά αν τους πλησιάζουμε καθώς πρέπει.
Η αγιότητα είναι ανοιχτός κήπος με διάφορα ευώδη άνθη. Δεν καλλιεργείται στό θερμοκήπιο. Τα άνθη της είναι πολύχρωμα, πανευώδη και μυρίων ευωδιών. Τα τίμια λείψανα των άγιων δεν έχουν την ΐδια ευωδία. Η ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος εμπνέει διάφορες ζωές. Δεν αποκλείεται κανένας από την αγιότητα. Οποιος αγαπήσει πολύ τον Χριστό και την αγάπη του δείξει έμπρακτα, ταπεινωθεί και αγωνισθεί, αγιάζει, χαριτώνεται, φωτίζεται.
Το ευαγγέλιο ξεκαθαρίζει καλά τα πράγματα. Μας παρουσιάζει τον Φαρισαίο άψογο, ηθικό, ειλικρινή, μελετηρό, εκκλησιαζόμενο, προσευχόμενο, αλλά όχι σωζόμενο. Η ηθική του τελειότητα δεν τον λυτρώνει τελικά. Εχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Θεωρεί τον εαυτό του κέντρο της πνευματικότητος. Η ηθική του τον καταδικάζει. Ο τελώνης είναι φταίχτης, άδικος, αμαρτωλός, παραβάτης της ηθικής. Μετανοεί ειλικρινά, ταπεινώνεται γνήσια και σώζεται.
Άγιος δεν είναι όποιος κάνει θαύματα, αλλά όποιος έχει αληθινή αγάπη και γνήσια ταπείνωση. Έχουμε αγίους που δεν έκαναν θαύματα. Έχουμε κάποιους που έκαναν θαύματα, αλλά δεν είναι άγιοι. Η αγιότητα υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Άγιος τελικά όμως είναι αυτός που αγαπά πολύ τον Θεό και τα πλάσματα του, που ενώνεται μαζί του, θεώνεται. Η αγιότητα μπορεί να ᾽ναι κρυμμένη πολύ κοντά μας· στην υπομονή της ασθένειας μας, του δύσκολου συζύγου μας, του ζωηρού παιδιού μας, του ανικανοποίητου εαυτού μας, πάντα στη σκιά του σταυρού, της Εκκλησίας μας, στη δρόσο του Αγίου Πνεύματος. Η αγιότητα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η μόνιμη προτροπή της Εκκλησίας μας. Μόνο εντός της σωζόμαστε, λυτρωνόμαστε, αναπαυόμαστε.
Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, «Χριστός χριστιανούς χαρά χαρίζει», 2008