Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

«Η πρώτη χριστιανική αρετή είναι η ταπεινοφροσύνη. Επάνω στην ταπεινοφροσύνη, σαν σε γερό θεμέλιο, έχτισαν οι Άγιοι όλη τους την αρετή. Ταπεινοφροσύνη βέβαια δεν είναι η κακομοιριά ή, όπως λένε σήμερα οι παιδαγωγοί, το συναίσθημα κατωτερότητος.
Ταπεινοφροσύνη είναι η μικρή ιδέα, που κανείς πρέπει να έχει κάθε φορά για τον εαυτό του και η σκέψη πως έπρεπε και μπορούσε να είναι καλύτερος.
Η ταπεινοφροσύνη είναι η προϋπόθεση για να γίνει κανείς καλύτερος, η βάση δηλαδή της προκοπής και της προόδου. Γιατί, αν δεν έχει κανείς σωστή γνώμη για τον εαυτό του, αν δεν ξέρει και δεν παραδέχεται πως είναι ακόμη χαμηλά, δεν πρόκειται ποτέ να ανεβεί ψηλότερα. «Ο ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται»» είπε ο Κύριος. «Μακάριος ὁ τὸν βίον ἔχων υψηλόν, ταπεινὸν δε τὸ φρόνημα» είπε ο Άγιος Νείλος.


Απόσπασμα από τον «Μικρό Συναξαριστή», μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων & Κοζάνης κυρού Διονυσίου Ψαριανού, 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.