Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ - ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ - ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΑΟΤΗΤΟΣ».

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους πιο γνωστούς και κοσμοαγάπητους Αγίους της Εκκλησίας μας. Σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του οι οποίοι του άφησαν μεγάλη περιουσία. Μπορούσε μ΄ αυτήν την περιουσία να ζήσει άνετα και να πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία του. Όμως ο Άγιος Νικόλαος ποτέ δεν έβαζε μπροστά τον εαυτό του, αλλά πρώτα απ΄ όλα νοιαζόταν για τους άλλους. Γι΄ αυτό την μοίρασε στους φτωχούς και πραγματοποίησε ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε Ιερέας και αργότερα έγινε Επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας.

Βοηθούσε τους φτωχούς, φρόντιζε όσους είχαν ανάγκη, προστάτευε παιδιά, έθρεψε ορφανά και χήρες και ανακούφισε απηλπισμένους. Συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Όταν έγινε μονοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος απελευθερώθηκε και μάλιστα συμμετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325) για να καταδικάσει την αίρεση του Αρείου. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 6 Δεκεμβρίου του 343 μ.Χ. σε ηλικία 73 ετών.
Ο Άγιος Νικόλαος αξιώθηκε από τον Θεό να τελεί θαύματα. Κατά την διάρκεια της ζωής του, π.χ. ανέστησε 3 παιδιά και με την δύναμη της προσευχής κόπασε την θαλασσοταραχή! Απελευθέρωσε 3 στρατιωτικούς, θεράπευσε αρρώστους, υποστήριξε φτωχούς κλπ και συνεχίζει να τελεί θαύματα μέχρι σήμερα! Είναι επίσης ο προστάτης των Ναυτικών και μάλιστα τιμάται κάθε Πέμπτη. Για κάθε καλό και ευεργεσία που έκανε δεν ήθελε οι άνθρωποι να τον επαινούν και να τον ευγνωμονούν. Ήθελε μόνο να έχει τον έπαινο του Θεού. Βλέπετε, όσο αποζητούμε τον έπαινο των ανθρώπων, τόσο "χάνουμε" τον έπαινο του Θεού..!

π.Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.