Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ο ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ.

Η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει την ιερή μνήμη ενός μεγάλου Αγίου, ιερού Πατέρα και σπουδαίου εκκλησιαστικού συγγραφέα, του Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου. Πραγματικός ποιμένας που έθετε την ψυχή του «ὑπὲρ τῶν προβάτων.
Διαπρύσιος κήρυκας του Ευαγγελίου, που επεσήμανε πως η θεωρία πρέπει να συνδυάζεται με την πράξη, να γινόμαστε όχι μόνον ακροατές αλλά και ποιητές του λόγου του Θεού! Προστάτης των φτωχών, δημιουργός φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ελεγκτής κάθε παρανομίας και διαφθοράς, και κληρικών και αρχόντων, με αποτέλεσμα να μισηθεί από την Αυτοκράτειρα Ευξοδία και να εξοριστεί δυο φορές από τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και την Κωνσταντινούπολη! Διεκήρυσσε την ανάγκη επιστροφής στο αυθεντικό περιεχόμενο της χριστιανικής ζωής. Στόχος του: η αναμόρφωση της κοινωνίας και η οικοδόμησή της πάνω στο Ευαγγέλιο!
Οι λόγοι του, τα έργα του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητος, ερμηνεύουν την Αγία Γραφή, δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα και θέματα ζωής, καλλιεργούν τον σπόρο της αλήθειας, νοηματοδοτούν την ζωή, εμπνέουν μέχρι σήμερα! Γι αυτό και ονομάζεται ως ο κατ εξοχήν Θεολόγος της καθημερινής ζωής των πιστών!

Η χάρη του ιερού Χρυσοστόμου ας μας συνοδεύει πάντα, οι αρετές του ας γίνουν πρότυπο και οι λόγοι του αφορμή για προβληματισμό και επιστροφή στο γνήσιο χριστιανικό πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.