Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Τῇ Α' τοῦ μηνὸς Ἰανουαρίου ἑορτάζομεν τὴν κατὰ σάρκα Περιτομὴν τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Το Δεσποτικό γεγονός είναι η Περιτομή του Χριστού. Η περιτομή ήταν ιουδαϊκό έθιμο που το ζήτησε ο Θεός από τον Αβραάμ και τους απογόνους του. Αυτό γινόταν σε κάθε αρσενικό βρέφος όταν ήταν 8 ημερών. Έτσι και ο Χριστός όταν ήταν 8 ημερών περιτμήθηκε.
Η Περιτομή του Χριστού φανερώνει την άκρα ταπείνωση που υπέστη ο σαρκωθείς Θεός για τον άνθρωπο. Με το κομμάτι της σάρκας που απέβαλλε ο Χριστός ήθελε να μας δείξει πως κάθε κακό ξεπερνιέται και όλοι μας ζούμε σε έναν νέο κόσμο, αυτόν τον κόσμο που ήρθε να φέρει στην γη με την Γέννησή Του, την Διδασκαλία Του, την Σταύρωση και την Ανάστασή Του.
Η πραγματική σημασία της Περιτομής είναι η απαλλαγή από την αμαρτία που εξουσίαζε τον άνθρωπο. Οι άγιοι Πατέρες μιλούν για περιτομή που γίνεται μέσα μας και αυτή είναι η κάθαρση της καρδιάς και η μεταμόρφωση των παθών της ψυχής, ώστε ο άνθρωπος να αποκτήσει κοινωνία και ενότητα με τον Θεό.

Χριστοῦ περιτμηθέντος, ἐτμήθη Νόμος.
Καὶ τοῦ Νόμου τμηθέντος, εἰσήχθη Χάρις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.