Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΡΙΑ

«Η Ενορία είναι αρχαιότατος θεσμός της Εκκλησίας. Η ενορία είναι η εκκλησιαστική μας κοινότητα σ΄ έναν τόπο. Η ενορία δεν είναι ένα μέρος ή ένα μικρό κομμάτι της Εκκλησίας, αλλά είναι η Εκκλησία. Τίποτε δεν λείπει στην ενορία, για να είναι Εκκλησία. Όπου υπάρχει λαός του Θεού, ιερωσύνη και αγία Τράπεζα, εκεί είναι η Εκκλησία. Και η ενορία τά έχει αυτά και τα τρία· είναι οι Χριστιανοί με τον Ιερέα τους, που εξ ονόματος του Επισκόπου τελεί την Θεία Λειτουργία. Η ενορία μας είναι η Εκκλησία μας.

Είμαστε όλοι αδελφοί, αφού αναγεννηθήκαμε στην ίδια κολυμβήθρα με το θείο βάπτισμα. Είμαστε όλοι ένα σώμα, αφού κοινωνούμε από το ίδιο άγιο Ποτήριο, που μας ενώνει με τον Χριστό και μεταξύ μας. Είμαστε όλοι οι ενορίτες η μικρή κοινωνία των πιστών μέσα στην μεγάλη κοινωνία, που είναι η Εκκλησία».

Μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κυρός Διονύσιος Ψαριανός, Εξαπλά, 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.