Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ

    Όταν μιλάμε για την Εκκλησία, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για Χριστιανισμό, πολύ περισσότερο για θρησκεία. Ο Χριστός δεν δημιουργεί σωματείο ή πολιτική οργάνωση, δεν ιδεολογεί σαν κοινωνικός μεταρρυθμιστής, δεν φιλοσοφεί στα πλαίσια μίας θεωρητικής διδασκαλίας αλλά είναι ο Θεός που γίνεται άνθρωπος για να μας κάνει εμάς θεούς. Και αυτή η πρόσκληση για σωτηρία που μας απευθύνει ο Θεός πραγματοποιείται μέσα στην Εκκλησία, το Σώμα Του.
    Ένας χριστουγεννιάτικος ύμνος λέει «Ὅταν ἔγινες ἄνθρωπος Χριστὲ ἀπὸ τὴν Ἁγνή, ἡ πολυθεΐα τῶν εἰδώλων καταργήθηκε καὶ σὲ μία Δεσποτεία Θεότητος, τὰ Ἔθνη πίστευσαν». Και η Αγνή, η Παναγία, που είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην πρόσκληση του Θεού για σωτηρία, όπως ψάλλουμε στους Χαιρετισμούς της, είναι Αυτή που μας λύτρωσε από την βάρβαρη θρησκεία «χαῖρε ἡ τῆς βαρβάρου λυτρουμένη θρησκείας», δηλαδή από το βάρβαρο φαινόμενο της θρησκείας και όλες τις μορφές που αυτή έχει.
    Θρησκεία είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τον Θεό μέσα από την διανόησή του ή μέσα από την θεοποίηση κάποιων φυσικών φαινομένων. Στην Εκκλησία όμως, σε εμάς δηλαδή, ο Θεός αποκαλύπτεται, σαρκώνεται «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου», κηρύττει, θαυματουργεί, σταυρώνεται, ανασταίνεται και αναλαμβάνεται και πλέον κοινωνείται από όλα τα μέλη της Εκκλησίας σε κάθε Θεία Λειτουργία.

π.Θ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.