Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε Χριστιανισμός. Είμαστε Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, η «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία» η οποία είναι πίστη σαρκωμένη, είναι αποκάλυψη, είναι φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο: «Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν».

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΘΕΪΑ

Του Διακόνου π. Θεοδώρου Χατζηευστρατίου.

    Άγιος Δημήτριος, ο λαμπρός νέος που αγάπησε τον Θεό, ο αγωνιστής, ο υπέρμαχος της πίστης και της Εκκλησίας, ο γενναίος στρατιωτικός και μάρτυρας, ο φαεινός λύχνος που διδάσκει, ο λαοφιλής Άγιος, που πρέπει να τον μιμηθούμε. Το μαρτύριο και ο θάνατος του για την πίστη αποτελεί υπέρτατη πράξη αληθινής αγάπης προς τον Κύριο.

    Τότε που η ειδωλολατρία, η νέα πίστη είχε αρχίσει να διεισδύει στην διοίκηση, στον στρατό του κράτους. Ο όχλος αρκούνταν να φωνάζει συνθήματα «για άρτον και θεάματα» αλαλάζοντας στις αρένες. Το κατάντημα του λαού όταν διαφθαρεί, όταν η ασυδοσία ονομάζεται πρόοδος και όταν η ασέβεια ονομάζεται πολιτισμός. Ο γενναίος στρατιώτης που σφραγίζει την ομολογία του με το αίμα. Και ήρθε η επιβεβαίωση: «εάν καταδίωξαν εμένα θα καταδιώξουν και εσάς».

    Τρανή απόδειξη της γνησιότητας της Εκκλησίας. Το σημερινό κείμενο του Ευαγγελίου μας μιλάει. Ο Ιησούς Χριστός δεν υπόσχεται τίποτα το εγκόσμιο. Ο Ιησούς Χριστός δεν κάνει οπαδούς. Οπαδούς κάνουν οι πρόεδροι των κομμάτων και των ποδοσφαιρικών ομάδων! Η Εκκλησία μας εξακολουθεί να διώκεται. Ζει ένα καινούργιο δράμα και υπάρχουν σύγχρονοι εχθροί που μισούν θανάσιμα την Εκκλησία, που υποστηρίζουν πως πρέπει να λείψει η Εκκλησία και ο Χριστός. Ανελέητος ο διωγμός κατά της Εκκλησίας.

    Υπάρχει νέα θρησκεία: η θρησκεία της αθεΐας. Ομοιάζουν οι καιροί μας με τους καιρούς των αρχαίων διωγμών. Σήμερα πολεμούν την Εκκλησία και βιώνουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Εμείς μένουμε σταθεροί. Δεν θα χαθεί η Εκκλησία που είναι πολιτεία και βασιλεία του Θεού. Οι Χριστιανοί θα δοκιμαστούν και θα κερδίσουν και αυτή την μάχη, έχοντας το αγωνιστικό φρόνημα και την γενναιότητα του Αγίου Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.